Най-срещаните храни съдържащи трансмазнини са така наречените fast food храни EcoSapiens.bg

Бащата на медицината Хипократ, живял около 4 в. преди новата ера, надали е подозирал, че днешните уж развити държави изхранват населението си с пълна с ГМО и трансмазнини храна. И надали би си позволил да изрече „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна!“, защото ако беше жив днес, от все сърце и душа би се разсмял на собственото си изказване.

В началото на 2019 г. германският университет „Фридрих Шилер“ със седалище гр. Йена провежда проучване сред 51 държави с цел установяване смъртността на населението, настъпила в резултат на неправилното и нездравословно хранене. Дали България е участвала в това проучване, бихте си задали въпроса. Да, и тя е участвала, но този път надали може да се гордее с факта, че в подобна класация заема толкова връхна позиция. Предхождана само от бившите държави членки на СССР, България е на 12-то място по смъртност на населението си в резултат на нездравословно хранене…

Тъй като вече сме писали за вредата от ГМО храните, под каква форма те са разрешени у нас и до какво води консумацията им, сега ще се съсредоточим върху трансмазнините и ще ви разкрием цялата болезнена истина, свързана с тях.

Ще се постараем да не ви занимаваме с молекули, атоми, химични реакции и процеси, но за тази цел, ще подходим малко по-отдалеч. Погледнато в общ план съществуват наситени и ненаситени мазнини. Първите се запазват в твърдо състояние на стайна температура (например маслото), а вторите остават течни (олио, зехтин).

Трансмазнините, които са познати и като трансмастни киселини, принадлежат към ненаситените и по пътя на логиката се очаква те да са течни. И те наистина са такива, ако са естествени трансмазнини. Такива, които се срещат в мускулите и в млякото на тревопасните животни. Те не крият опасност за здравето ни или поне все още няма данни за подобно нещо.

Има обаче и изкуствени трансмазнини (за които ще говорим в конкретния случай), които са частично хидрогенерирани мазнини - по изкуствен път растителните мазнини се обогатяват с водородни атоми. 

…Нямаше как да избегнем напълно химията, но поне сте разбрали, че вредните трансмазнини са онези, които са изкуствено създадени. Т. е не са нещо много по-различно от генно модифицираните организми.

Изкуствените трансмазнини нарочно се правят за да остават в твърдо състояние на стайна температура, защото така годността им се увеличава. Те са евтин химически продукт и в крайна сметка се увеличават и очакванията от по-високи приходи от продуктите, в които те се съдържат.

чипс - една от най-използваните и предпочитани храни с изкуствени трансмазнини EcoSapiens.bg

чипсът - този толкова популярен, но вреден продукт богат на трансмазнини

Изчерпателна информация относно това какви са вредите от тях ни предоставя официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите, където изрично е написано: „Храните богати на трансмазнини са висококалорични и представляват сериозна опасност за здравословното състояние на човека. Те увеличават нивата на лош холестерол и същевременно намаляват нивата на добрия холестерол в кръвта… тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване и други сериозни заболявания.“ Отново ще подчертаем, че това е официална информация, а не изнамерена от поредния незнаен сайт.

И все пак към „други сериозни заболявания“ ще си позволим да добавим и влошаване на общия имунитет, влошаване на нормалното функциониране на черния дроб и увеличаване риска от развиване на инсулинова и лептинова резистентност. Дотук това е категорично доказано, но съществуват съмнения и за причиняването на много други заболявания, вследствие консумацията на продукти, съдържащи трансмазнини.

След като самото Министерство на земеделието, храните и горите е наясно от вредата и опасността за човешкото здраве от консумацията им, защо тогава го разрешава?! Ето и неговият отговор (който също можете да намерите на официалния му сайт): „В България трансмазнините се използват повсеместно поради ниската им цена и високата им трайност. Няма изискване за споменаване на съдържанието им върху опаковката на стоките у нас.“ Впечатляващо обяснение, нали?!

Всички все пак сме наясно, че хранително-вкусовата промишленост навсякъде по света, не само в България, заема голям дял от общата промишленост. И по този начин се явява сред най-големите данъкоплатци. Кое би натежало на кантара, измерващ парите на държавата - приходите от подобен бизнес или човешката смърт?

Дотук стана ясно, че не можете особено много да разчитате на държава относно собственото си здраве. Трябва сами да се опитате да го съхраните и затова сега ще проследим в кои храни най-често се съдържат изкуствените и опасни трансмазнини, за които вече знаем, че увеличават риска от преждевременна смърт. А именно:

трансмазнини има в почти всички готови тестени изделия - продаваните в закусвалните готови баници, гевреци, кренвиршки, милинки и др., както и промишлено приготвеното тесто за пица, тесто за мекици, бутер тесто и т.н.

повечето готови сладкарски продукти - те освен трансмазнини съдържат и соев лецитин.

Понички, кифлички и много други тестени храни са наблъскани с трансмазнини и оцветители EcoSapiens.bg

Повечето тестени храни са наблъскани с трансмазнини и оцветители

Сред тях попадат: торти, пасти, сладоледи, мъфини, кексове, бисквити и шоколади. По повод последното трябва да отбележим, че рядко, но все пак е възможно и да срещнете шоколад, който вместо растителни мазнини (всъщност това са изкуствените трансмазнини) е приготвен от краве масло и вместо соев лецитин е използван например слънчогледов лецитин или друг.

растителни мазнини - в това число влизат всички олиа, които са с прекалено ниска цена, маргарините, хридрогенерираните екзотични масла (например палмовото, за което преди време се твърдеше, че е супер), както и растителната сметана. Отново ще добавим коментар относно последния изброен продукт, защото много вегетарианци и вегани се заблуждават, закупувайки обикновената растителна сметана. За да получат това, което търсят, трябва на нея да пише, че е био или органична. Стандартната растителна сметана изобщо не е растителна, а е идеален пример за пълен с вредни трансмазнини продукт.

бързите храни и храните, попадащи в категорията джънк фууд (junk food)

• пържени картофи, бъргери, чипсове, снаксове, царевични пръчици (те обикновено са и ГМО продукт), сосове, супи и бульони на прах и др.

пуканките в пакет, които са предназначени за приготвяне на микровълнова печка

пуканки също са сред най-богатите на трансмазнини храни, а и често ги правят с маргарин вместо масло EcoSapiens.bg

Изглежда, че всичко, което ни се услажда всъщност крие опасност за здравето ни и дори може да доведе до преждевременната ни смърт. Но по отношение на убийствените трансмазнини това си е голата истина.

За финал на нашия материал, ще добавим и една блага вест, произтичаща от едно почти разумно решение на Европейската комисия, взето през април 2019 г. Според него използването на трансмазнини в храните не се забранява, но вече ще е строго контролирано и на 100 г мазнини в каквито и да са продукти, предлагани на крайния потребител, количеството трансмазнини в него не трябва да надвишава 2 гр. Решението на ЕК ще влезне в сила чак през 2021 г., но както са казали хората Хубавите неща стават бавно, или в нашия случай - добрите решения изискват време.

Мили приятели, ние от EcoSapiens.bg ви умоляваме внимателно да избирате какво консумирате, защото последиците и уврежданията от трансмазнините могат да бъдат с фатален изход и ще сме ви благодарни, ако споделите тази полезна статия с възможно повече хора. Благодарим ви и нека заедно направим света едно по-приятно и здравословно място за живеене.