Разлика между кълнове и поници и ползите от тях 1777 EcoSapiens.bg

Ако планирате посещение на Англия или Ирландия, то не пропускайте да се насладите на тамошната пролет. Макар и дъждовен, това е вероятно най-прелестният сезон, или както е казал Бърнард Уилямс, един от най-прочутите за времето си английски философи: „ Денят, в който Всевишният е създал надеждата, е вероятно същият ден, в който той е създал пролетта“. Защото точно пролетта създава надеждата за нов живот. Това е времето, през което можете да сте свидетели на събуждането на природата от своята зимна дрямка и да следите поникването на първите тревички, пролетни цветя и ароматни билки. А как поникват те и се превръщат в силни и здрави растения, които да ни радват чак до късна есен? От семената, които следвайки своя стадий на растеж първо преминават в кълнове и поници - онези най-крехки и нежни природни създания. Да разгледаме тук обаче каква точно е разликата между кълновете и пониците, защото тяхното предназначение в природата не е само да радват очите ни, но и да носят огромни ползи за  здравето ни.

Ако заровите погледа си в многобройните български тълковни речници, веднага ще ви направи впечатление, че и за кълновете, и за пониците, определението гласи, че те са израстъци, които излизат от семето при порастване. Да, но първите представляват първата фаза от развитието на семето- стадият, при който то се пропуква и младото растение показва срамежливо главицата си на бял свят. При повечето семена това се случва само 24 часа, след като им бъде осигурена достатъчно топла и влажна среда. В домашни условия това обикновено се прави ако ги поставите в буркан с широко гърло и го държите на топло и тъмно място. Това крие и някои рискове, за които ще говорим малко по-надолу. Засега се съсредоточаваме над различията между тези най-ранни фази от живота на растението. 

Разлика между кълнове и поници и ползите от тях 1778 EcoSapiens.bg

Поника е начина, по който изглежда семето във втората фаза от растежа му.  Това е етапът, през който то вече е покълнало и от него започва да се подава крехкото му и вече оцветено в зелено стъбло. Размерът му вече не е толкова малък, а е около 5- 10 см. След като семето надмине 5 см, то се превръща от кълн в поник.

Различията между кълн и поник не са само по отношение на размера им. Те имат разлика и в хранителния си състав. И двете се считат за най-живата, най-полезната, най-питателната и най-пълноценната храна. Те са източник на енергия, лесносмилаеми са и са може би най-скъпият Дар от Природата или Дар от Бога (в зависимост от това в какво вярвате) за човечеството. Продължават да впечатляват биолозите с богатството си на антиоксиданти и с огромното количество протеини, съдържащи се в състава им, което ги превръща в една от най-предпочитаните храни не само за вегетарианците и веганите, но и за всички разумни представители на човешката раса, които са поели по пътя към здравословното хранене. 

И от кълновете, и от пониците буквално „извират“ почти всички витамини от В групата, витамин А, витамин Е и витамин К. Към тях добавете и ценните за нас минерали като желязо, калций, калий, натрий, магнезий и фосфор и към върха на айсберга от живителни нутриенти не забравяйте и така ценните омега 3- мастни киселини. 

По отношение на хранителния им състав, главна разлика помежду им е че пониците, за разлика от кълновете, са богати и на хлорофил. Целият този хранителен пакет води до подобряване функцията на хранителната система ( препоръчат се по време на спазване на диети), регулиране на кръвната захар ( много подходящи за консумация от хората с диабет), понижаване на нивата на лошия холестерол и повишаване на добрия. Според проучвания, направени през последните години, консумацията на тази жива храна може да доведе дори до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Дотук разгледахме как се постига различаване между кълн и поник, но (подобно на вземаният учебен материал в класните стаи) да направим кратък преговор. Кълн е покълналото семе, което е с размер от около 2- 5 см., а поника е около 5-10 см. Първите покълнали семенца се нуждаят от вода (най-общо казано), след което се преместват в почва. Основното различаване по отношение на хранителния им състав е, че пониците набавят на организма ви и хлорофил. Освен това, тъй като вече се отглеждат в почва, шанса да се развият вредни бактерии, е сведен до минимум. Т.е., ако сте от по-превантивните натури, имате по- чувствителен стомах или сте бременна жена, по-добре за вас е да се научите да отглеждате поници, които да консумирате с наслада под всякаква форма, като салата, като част от предястие или дори за направата на витаминозен сок!

Разлика между кълнове и поници и ползите от тях 1779 EcoSapiens.bg

Методи за отглеждане на кълнове и поници

Няма да е пълна статията ни, ако не споменем и какви са методите на отглеждане на семената, за ползите от консумацията на които  изговорихме толкова много?

За да отгледате кълнове е важно да се запознаете със спецификите на отглеждане на различните сортове семена. Някои от тях не са подходящи особено за покълване, но пък с малко грижи от ваша страна дават перфектни поници! Запознаването със спецификите на отглеждане на отделните семена има значение и защото има вредни и дори опасни кълнове. 

Отново опираме главно до начина им на отглеждане, защото те се нуждаят от малко топлина и кислород, но доста голяма влажност- идеални условия за развиването на бактерии. Има немалко случаи на хора, получили диария, гадене и всякакви други симптоми, свързани с хранително натравяне, до което се е стигнало в резултат на консумацията на вредни или опасни кълнове. Но това се дължи само когато те не са били отглеждани правилно, защото тук е и тънкия момент при отглеждането им в домашни условия. Независимо дали ще ги отглеждате в буркан или върху марля ( много рядко покълване може да бъде осъществено и директно върху почва), ще трябва да ги измивате по няколко пъти на ден, да ги държите на тъмно и да им осигурявате достатъчно топлина, за да не почнат да загниват.  

След като семената покълнат и достигнат около 5 см, те вече се превръщат в поници, които ще трябва да преместите вече в почва, задължително органична.

Надяваме се вече да можете да откривате различията между кълн и поник, както и да сте запознати подробно с това колко многобройни са ползите им. Дори бихме се радвали, ако сме провокирали интереса ви да пробвате сами да проследите фазата на растеж на различните семена и начина, по който те се променят. Можете да включите в „експериментите“ си и своите деца, защото на тях със сигурност ще им е интересно. А ползите са многобройни. Подобна дейност ще има образователен характер, ще ги „избави“ от прекомерния престой пред поредната компютърна игра или поредния „безумен“ епизод от детските предавания, които се излъчват по Cartoon Network например и за които се чудите как изобщо могат да бъдат наричани „детски“. И не на последно място, вероятността детето ви да прояде тази най-жива, полезна и питателна храна, е много голяма, след като тя е отгледана собственоръчно от детските ръчички!

Внимание - има вредни и опасни за здравето кълнове и поници

За съжаление има няколко много вредни и опасни за здравето кълнове, като например тези от алфалфа или червен боб. Освен това и има семена, които по-трудно покълват, но пък са много подходящи за поници. Иначе казано е изключително важно добре да се информирате преди да се захванете с отглеждането на кълнове или поници в домашни условия и да не забравяте, че независимо с какви семена сте решили да изпробвате уменията си, те трябва редовно да бъдат хубаво изплаквани. Отглеждането им във вода и на висока температура е благоприятно условие за развъждането на опасни бактерии, включително на салмонела и ешерихия коли. Ето защо си има специализирани машини за отглеждане на кълнове и поници, където подобни рискове на практика са невъзможни, стига да спазвате необходимите условия за правилна експлоатация.