Най-добрите храни за очите и за засилване на зрението 555 EcoSapiens.bg

В свят, в който увеличаването на генно модифицираните продукти вече е факт, и в който все повече започваме да проявяваме признаци на здрав разум, избирайки да консумираме малкото останали органични храни, може да ви се стори незначителна тема, касаеща не общото ни здраве, а само това на очите ни. Но, в крайна сметка, ако не виждаме, няма да има и как да подбираме онова, с което желаем да се храним. Няма да има как да следим дали избраният от нас продукт съдържа N брой Е-та, дали в него има модифицирано царевично нишесте, дали съдържа глутен или други алергени и т.н. Което всъщност се явява достатъчна предпоставка да засегнем темата за най-добрите храни за очите и за засилване на зрението ни. Най-малкото защото имайки способността да виждаме, ще разполагаме с правото да избираме и онова, което е най-здравословно за целия ни организъм.

Представяме ви най-изтъкнатите ни храни - отличници, пред които офталмолозите направо боготворят.

Храни богати на бета-каротин

Луднали по манията за придобиване на сияен тен, можете да срещнете много жени, заръфали по няколко моркова накуп. И изобщо не ги съдете, защото вероятно без и да подозират, те се грижат не само за външния си вид, но и за зрението си. Морковите безспорно са сред най-добрите храни за очите.

Моркови - една от най-полезните храни за очите. Морковите са богати на бета-каротин. EcoSapiens.bg

Моркови богати са на бета-каротин

Храни богати на Омега - 3 мастни киселини

Прекалено остаряло е схващането, че единствените храни, богати на Омега - 3 мастни киселини,  са рибата и морските дарове. Комбинацията от касис и боровинки не е за изпускане по отношение на богатството си от омега - 3 мастни киселини.

Храни с повече витамин А

Храните, богати на витамин  А (като червените чушки и яйчния жълтък) е добре да се консумират заедно с храните, които са богати на цинк. Именно той улеснява усвояването на така важният за зрението ни витамин А. А богати на цинк са всички бобови култури, които познаваме много добре - боб, леща, грах и т.н.

Храни с по-голямо съдържание на витамин C

Има едно много популярно детско стихотворенийце за витамините (написано от шестокласник), което гласи: „Ний сме в чушките, доматите, в ябълките и салатите и в овощните градини. Ний сме чудни витамини“… Надали авторът му е подозирал, че доста изчерпателно показва кои плодове и зеленчуци са богати на витамин С. Към тях ще добавим всички цитрусови плодове, ягодите, шипките, зелето, броколито, както и типичните за трапезата ни зелени подправки - копър и магданоз.

Най-добрите храни за очите и за засилване на зрението 557 EcoSapiens.bg

Храни богати на витамин D

Всички сме чували, че витамин D е супервитамин за укрепване на костната система, но е малко популярен факта, че той се бори ефективно и срещу стареенето на окото. Можете да си го набавите чрез редовната консумация на яйца, гъби, риба и почти всички ядки, а също чрез хелиотерапия - слънчеви бани. Добре е да консумирате и храни богати на калций - така витамин D се усвоява по-добре от организма. 

Храни с достатъчно количество витамин Е

Последните проучвания сочат, че витамин Е играе важна роля за заздравяне на клетъчните мембрани в целия ни организъм. Което автоматично превръща храните, богати на витамин Е, в най-добрите храни за очите и за засилване на зрението. Особено богати на този витамин отново са ядките, но не забравяйте и кивито, авокадото, сушените кайсии, тиквата и всички растителни масла.

Научете се да се грижите за зрението си, като редовно консумирате гореизброените храни. Както е казал Леонардо да Винчи „… очите грешат по-малко, отколкото разума“ или пък като е написал над 4 века по-късно Джон Ръскин: „Да гледаш на света с ясни очи - това е едновременно поезия, ясновидство и религия.“

Алтернативни методи за засилване на човешкото зрение

А сега и два бонус съвета, който трудно ще откриете другаде. Гледайте във въглените и пламъците на огъня, а също нощно време при ясно небе съзерцавайте по няколко минутки (колкото повече толкова по-добре) звездите, като най-подходящи за засилване на зрението са ярките жълти и оранжеви звезди, защото им и такива които синеят. С времето започнете да търсите все по-далечни звезди т.е. тези които едва забелязвате и изглеждат мъгляво.

Успех и знайте, че ако прилагате тези два варианта в продължение на няколко месеца ще имате изключителен напредък, като звездите са една идея по-комплексен и пълноценен метод.

Ще сме ви благодарни, ако сте научили нещо ново и полезно да споделите статията на EcoSapiens.bg за да разпространим заедно тези полезни знания сред все повече хора, тъй като от съвременния живот прекарван все по-често пред компютрите и телефоните, зрението се увреждат изключително по-лесно отколкото в близкото минало.