Най-добрите храни за бременни жени 842 EcoSapiens.bg

Какви би трябвало да са най-добрите храни за бременни жени? Все пак на фона на всички нови изследвания, касаещи здравословното хранене, и на всички диетолози-новобранци, наричащи себе си специалисти, все още няма две мнения по въпроса, че то е основен фактор бременните жени да се сдобият със здрава и жизнена рожба. Отживелица са фрази като „ Яж като за двама!“ или пък „Яж всичко, което душа ти пожелае, защото иначе можеш да пометнеш!“ , които навремето са чували от бабите си бъдещите майки. Не, най-важното за здравето както на бременните жени, така и на техните бъдещи деца, е ежедневното им меню да е базирано на здравословни, пълноценни и качествени храни.

Ето кои храни и продукти са най-подходящи за бъдещите майки:

Продукти съдържащи фолиева киселина (В 9)

Всички бъдещи майки би трябвало да са информирани, че продуктите, богати на фолиева киселина, са сред най-добрите по време на бременността им. Неслучайно гинеколозите съветват жените, които планират да забременеят да обогатят менюто си точно с подобни продукти или директно им изписват фолиева киселина под формата на таблеки. Както си знаем обаче- всичко което е дар от природата и е натурално, а не е събрано или капсулирано в какъвто и да е синтетичен продукт или хранителна добавка, е много по-добро за здравето ни!

Богати на фолиева киселина са всички зеленолистни зеленчуци, аспержите, бамята, броколито, брюкселското зеле, репичките, листата от ряпа, цитрусовите плодове и бобовите растения (леща, боб, грах и т.н.). Относно последните обаче, е важно да се знае, че те са от трудно смилаемите храни и е добре да се консумират или в комбинация с много зеленчуци (например като добавите към боб чорбата или яхнията от леща повече моркови, чушка и лук), или да ги замените с по-лесно усвояваните от организма кълнове, семена и поници.

 

Продукти съдържащи фолиева киселина EcoSapiens.bg

Продукти съдържащи фолиева киселина

Продукти богати на фибри

И през ум да не ви минава да слушате своите приятелки, които са луднали по поредната модна диета, изключваща всякаква консумация на хляб и тестени изделия. Припомнете си мъдрите мисли на Петър Дънов, който цитирайки стихове на Исус от Библията, посочва „Аз съм Живият хляб, слязъл от небето, и който ме яде, има живот в себе си.“ 

 Защото именно в хляба, в житото и семената се съдържат най-много фибри, без които  ще е много трудно за една жена да доведе своята бременност до щастлив край.

Продукти богати на фибри EcoSapiens.bg

Продукти богати на фибри

Продукти с повече белтъчини

Богатите на белтъчини продукти са от съществено значение за правилното нарастване на плода, матката и плацентата на бъдещите майки, но колкото по-нискомаслени са те- толкова по-добре. За здравето на бременните жени и на рожбата, която те очакват, няма никаква необходимост майката да се превръща в южен морски слон (най-голямото месоядно животно), който в търсене на богати на белтъчини продукти се насочва към тлъстите меса и риби. Прекомерното затлъстяване, което се постига най-вече чрез консумацията на прекалено мазни продукти, може да доведе до настоящи здравословни проблеми при бременните жени и бъдещи за нейния плод, не го забравяйте!

Подходящите за бъдещите майки храни, които са богати на белтъчини, са млякото и всички млечни изделия, яйцата и немазната риба. Включвайте ги редовно в менюто си, но гледайте да са по-бедни на мазнини. 

Продукти с повече белтъчини EcoSapiens.bg

Продукти с повече белтъчини

Продукти богати на калций

Какво богатство е калцият! Грижи се за искрящо блестящите ни зъби, за костите, за жизнеността на косата и ноктите ни. А именно това са проблемите, с които бременните жени се сблъскват. Все пак част от техния калций е предназначен и за здравето на бъдещето им бебе.

Замисляйки се над това кои хранителни продукти са богати на калций, веднага ще се сетите отново за млякото и всички млечни производни. Да, те са сред най-полезните продукти за бъдещите майки, няма никакъв спор. Но дали сте предполагали, че една шепа сусамено семе е също толкова богат източник на калций, колкото е една чаша изпито мляко на ден? И че всъщност ако имате усещането за издутост е много по-добре да заложите на сусама, отколкото да се наливате с течности, макар и млечни.

Сусамът - продукт богат на калций EcoSapiens.bg

Сусамът - продукт богат на калций

Продукти богати на бета каротин

Зеленчуци с повече бета каротин

Най-общо можем да обобщим, че богатите на бета каротин зеленчуци са листните, червените и оранжеви зеленчуци и плодове. От листните зеленчуци избирайте само онези, които са сезонни и се старайте да ги консумирате предимно в сурово състояние или по-точно за основа на салата. Защото морковите, независимо дали са замразени, задушени, сварени и т.н могат да ви набавят огромно количество бета каротин. Без значение под каква форма и в какъв вариант ги предпочитате. Горе-долу същото важи и за червените чушки. Да, по-добре да са пресни и набрани от градината на баба, но техните качества няма да намалеят особено и ако ги похапвате изсушени. Също набрани от градината на баба.

Плодове с изобилие от бета каротин

Богати плодове на бета каротин са пъпешите, кайсиите, тиквата, маракуята, вишните, мангото, грейпфрутите, бананите и др. Тук отново е важно да споменем, че е по-добре да си набавяте бета-каротин от сезонните плодове. Отново е по-здравословно за вас да отскочете до бабиния двор, за да си наберете пресни вишни, отколкото да се запътите към най-близкия магазин в търсене на по-екзотичното манго или маракуя.
Продукти богати на бета каротин EcoSapiens.bg

Продукти богати на бета каротин

Продукти съдържащи желязо

Е да, няма начин да не споменем листните зеленчуци и отново няма начин да не споменем, че те трябва да са пресни и сезонни. Към тях обаче ще прибавим и листата от хрян, яйцата и сушените плодове. Тези продукти успешно ще ви предпазят от анемия и същевременно ще се погрижат за правилното мозъчно развитие на плода ви.

Важно: След като сме изброили най-добрите храни за бременни жени, не оставяйте с впечатлението, че тяхната консумация трябва да се превърне във фикс идея за вас. Не си приготвяйте огромна зелена салата, последвана от препълнена със супа от леща купичка, придружена с предястие от броколи, които пък са последвани от още по-огромна порция основно ястие, съставено от риба и всички зеленчуци, които сте намерили в хладилника. Не, храната на бременните жени трябва да е не само здравословна и съставена от добри, пълноценни и подходящи за състоянието им продукти, но и да отговаря на хранителните им потребности. От EcoSapiens.bg ви съветваме да се научите да се наслаждавате на сегашното си физическо състояние без да прекалявате с храната и без да спазвате каквито и да е диети. Важното е да избирате само безвредните и здравословните храни и то без да прекалявате с количествата им. Разбира се има и специфични бременности които изискват строго индивидуално отношение, но затова си има квалифицирани лица към които да се обърнете за съвет или преглед.

Пожелаваме щастлива и хармонична бременност на всички настоящи и бъдещи майки и да успеете да предадете на своите дечица най-полезните и добродетелни навици.  А ако статията е била полезна за вас няма сила, която да ви спре да я споделите.