Най-полезните супер храни, отглеждани в България 709 EcoSapiens.bg

Знаете ли за ползите от българските супер храни? Обичате ли да се храните здравословно? Съгласни ли сте с твърдението, че „ние сме това, което ядем“? Ако консумирате вредни храни, които не са богати на витамини, минерали, протеини, вие не получавате нужните за вашето тяло полезни вещества и приемате по-голямо количество храна, в резултат на което напълнявате. Може да погледнете илюстрацията с която започва статията ни, на която буквално е изобразена тази известна фраза.

Ако се храним с хамбургери, пици и тестени изделия, нашето тяло ще напълнее и ще изгубим красивите си естетични форми. Обратно, ако приемаме основно зеленчуци, както на картинката е показана маруля, ще сме елегантни и ще привличаме погледите на околните. А вие, какво избирате? Да имате тяло, фино като свежа зелена салатка или да придобиете формите на издут хамбургер, който е изпълнен с всякакви продукти, които приети съвместно, се разграждат много трудно в организма и в резултат на това, се покачват килограмите като за световно първенство. Вашият живот е във вашите ръце. Консумирайте полезни супер храни, отглеждани на територията на Република България и преоткрийте себе си като изваяте тяло за чудо и приказ. Запомнете, че полезните супер храни дават сила, добро настроение, изпълват организма с витамини, минерали, протеини и други полезни вещества. А ако изпитате момент на слабост и пожелаете да похапнете от вкусните хамбургери, спомнете си за тази картинка и се запитайте мислено как желаете да изглеждате – като издут и пълен хамбургер или като фина зелена салатка?

Често срещано явление е твърдението, че всяко вкусно нещо не е полезно. Но това съвсем не е вярно. В настоящата статия ще ви покажем как може да консумирате полезни супер храни, които са здравословни и същевременно много вкусни и питателни. Питали ли сте се кои са полезните хранителни продукти, с които ще се почувствате сити, за да не прибягвате до калоричните и вредни хамбургери, пици или  понички? Ако стомахът ни се е превърнал в надут балон, процесът по спихването на този балон е наистина дълъг и сложен, а всъщност всичко може да бъде много по-лесно – просто трябва да внимавате каква храна консумирате. 

Мед вместо захар EcoSapiens.bg

Ползвайте мед вместо захар

Медът – дар от природата и една от супер храните на България.

В случай че приемате мед вместо захар, това е една много успешна стъпка в борбата с килограмите, но и в постигането на по-добро здраве. Щастливци сме, че живеем в България, където е произвеждан един от най-полезните видове мед в световен мащаб. Неслучайно в дълбока древност той е наричан „нектар на боговете“. Ако искате да придобиете силата на Херкулес, е добре преди да извършвате силови упражнения във фитнеса да приемете поне една лъжица мед. Това ще дари с повече издръжливост мускулите ви и по-трудно ще усетите умора. Медът е безценна супер храна, съдържаща антиоксиданти, които предпазват от сериозни болести на сърдечно-съдовата система и понижават значително риска от образуване на някои видове карциномни образувания. 

    Първият полезен съвет по пътя към здравето и доброто настроение, който ви даваме, е да замените захарта с мед. Просто забравете за захарта! Тя е привидно сладка, но излиза солена за здравословното ви състояние. Захарта е тази съставка, която бавно, но сигурно води до болести, докато медът е панацеята в дадената ситуация. Затова изберете меда!

Ябълките - здраве от природата EcoSapiens.bg

Ябълките - здраве от природата

Ябълката – богата на пектин и фибри

Друга здравословна храна, която заслужава да бъде поставена на пиедестал, е ябълката. Известна е английската поговорка, която гласи, че „една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“. Но защо е така? С какво се отличава този вкусен плод? Истината е, че съдържа голямо количество фибри, с помощта на които се получава бързо разграждане на хранителните вещества. Неслучайно нейно величество ябълката е често срещана съставка при диетите. Желателно е да се консумира поне по една ябълка на ден. Средно в един плод има между 3 и 4 грама пектин, който е вид фибри, оказващи полезно въздействие върху цялостното здравословно състояние на тялото. Затова действайте смело и приемайте често ябълка. Важно е винаги да е налична в дома ви, ако искате да сте здрави и да имате добро настроение. Освен това ябълката е плод с приятен аромат, което привлича вкусовите рецептори и може да се приема наистина лесно от организма. Ябълката е амброзия. Приемайте като богинята Афродита ябълки и придобийте от нейната неземна красота. 

Вторият съвет, който ви даваме в тази статия, е кажете „Да!“ на ябълката и се отдалечете от посещенията при лекаря в болницата, защото тя ще ви дари със здраве и ще облагороди вашия организъм. 

Чесънът – природният антибиотик EcoSapiens.bg

Чесънът – природният антибиотик

Чесънът – природният антибиотик

Третата изключително полезна супер храна в днешната класация е отредена на чесъна. Истински щастливци сме, че този полезен зеленчук е отглеждан в България. Той е познат още в древни времена, когато е използван за повишаване на имунната система на организма и при борбата с настинки. В чесъна има значително количество алицин, който предпазва организма от различни инфекции. Спокойно можем да кажем, че чесънът е един полезен антибиотик, който няма да навреди на нашето здраве. Затова е добре да се консумира често чесън. Особено ефективен е той през есента и зимата, когато рискът от настинка се увеличава. Установено е, че редовният прием на чесън може да намали наполовина вероятността от настинка. Този полезен зеленчук съдържа витамини С, В1 и В6, без които човешкото здраве не може да се поддържа на добро ниво. Същевременно чесънът е изпълнен с минерали като селен, калий, манган, желязо и други. Чесънът е един от най-силните антиоксиданти. Затова спокойно можем да стигнем до заключението, че ако приемаме чесън, ще намалим нуждата от употребата на антибиотици. 

 Затова следващият ни съвет е – приемайте чесън и се отдалечете от антибиотиците. Вие сами ще се изненадате от прекрасните резултати, които ще постигнете, ако този прекрасен зеленчук е част от трапезата ви. 

Доматът – източникът на ликопен

Четвъртата супер полезна храна е доматът, който според науката ботаника е плод, но от 1893 година се приема като зеленчук. Затова в днешни дни негово величество доматът се класифицира като зеленчук, тъй като основното му приложение е в салатите и почти не се употребява за направата на десерти с някои малки изключения. Доматът е като дъгата. Както тя съдържа пъстра палитра от прекрасни цветове, така и този зеленчук е полезен на безброй витамини и минерали. Този полезен зеленчук съдържа голямо количество калий, има антиоксидантно действие, повишава имунната система, предпазва от ракови образувания, стимулира метаболизма или казано накратко доматът е приказен зеленчук, защото има силно благотворно въздействие върху здравето на човека. Доматът е чест продукт при диетите. Той съдържа ликопен, който намалява риска от рак на панкреаса. Ако страдате от констипация и приемате редовно слабителни, може да пробвате да пиете доматен сок нагладно или да изядете един домат преди закуска. Това неимоверно ще ви помогне да прочистите организма си. 

Затова четвъртият ни съвет е да кажете „Да!“ на домата и „Не!“ на слабителните средства. Определено, ако спазите тази препоръка, ще останете очаровани от крайния резултат. 

Лукът – природният антибиотик, богат на флавоноиди

Петата супер храна, която ви препоръчваме, е лукът. По някои съставки той прилича на чесъна. Също като него съдържа витамини В6 и С, които предпазват от настинки. При лука се наблюдава наличие на минерала калий, желязо и фолиева киселина. Този зеленчук има благотворно действие спрямо сърдечно-съдовата система. В него също се съдържат флавоноиди, които са изключително полезни при заболявания на дихателната система като астма. Същевременно те имат позитивно влияние и при диабет, разширени вени и други. Лукът е безценен зеленчук, който задължително трябва да е наличен на трапезата ни.

Петият ни съвет е да консумираме лук и по този начин за избегнем употребата на лекарства. Със сигурност, ако увилечите консумацията на лук, ще подобрите здравословното си състояние. 

Пчелният прашец – неописуема комбинация от витамини и белтъчини

Шестата супер храна е пчелният прашец. Той има силно лечебно действие и е добре да се приема поне веднъж седмично от организма. Той е изпълнен с полезни вещества като белтъчини и витамини. Ако търсите био храна, която не е обемна и същевременно е изпълнена с важни нутриенти, то това е именно пчелният прашец. Той съдържа витамините А, D, B, E. Пчелният прашец е силен антиоксидант и служи като основен защитник на черния дроб и изпълнява превантивна функция.  

Магданозът – източник на витамин С

Седмата супер храна е магданозът, който е познат още в дълбока древност и е бил отглеждан с цел лечение на сърцето, бъбреците и жлъчката. Той е много полезен и при късогледство. Установено е, че съдържанието на витамин С в магданоза е по-голямо от това при портокала, което е забележителен факт. Този забележителен зеленчук има благотворно действие при липса на апетит и повишава тонуса и доброто настроение. 

Целината – амброзия от полезни вещества

Осмата био храна, която е отглеждана в България, е целината. Тя е един от зеленчуците, произвеждани в родината ни, които са съвкупност от цяла палитра важни нутриенти – витамин А, В1, В6, В2, С и други, както и фолиева киселина. Тя има диуретично действие и е особено ценна за хора с високо кръвно налягане, тъй като след консумация тя го намалява. Помага при нефрологични проблеми, както и при затруднения на отделителната система. Целината е прекрасна био храна, която има благотворно действие върху човешкия организъм.

Глухарчето – диворастящата супер храна

Деветата супер храна е глухарчето. То е диворастящо и може да бъде открито почти във всеки парк в България, но малко хора знаят за неговите безценни ползи. Може да се използва за чай, но от него се правят и невероятни салати. Необходимо е да бъде запържено като целината, за да може да бъде консумирано. Глухарчето има диуретично действие и помага за проблемите с надморменото тегло. То съдържа цяла палитра от витамини – А, В, С, D, K. Затова не подминавайте това диворастящо растение. То е истинско злато и е безкрайно ценно за човешкото здраве. 

В България са произвеждани много полезни супер храни. В тази статия интерпретирахме полезните свойства на меда, пчелния прашец, целината, ябълката, чесъна, магданоза, доматите и лука. Разбира се, има още безброй здравословни храни като тиквата, която богата на витамин К, червеното цвекло, което се характеризира с високо наличие на витамин С, карфиолът, който също е пропит с витамин С, спанакът, известен с това, че е богат на желязо, гъбите, които съдържат високо количество протеини и др. Списъкът със здравословните храни, отглеждани в България, е наистина дълъг. Това трябва да ни радва изключително много, защото страната ни може да е малка по размери, но е райско кътче, което ражда истинска амброзия и ако ние сме достатъчно разумни при избора си на храна, няма да прибягваме до вкусните на пръв поглед, но вредни храни като хамбургерите, пиците и дюнерите, а ще уважим своя организъм като го обогатим с храни, богати на полезни вещества. При такава богата палитра от плодове и зеленчуци е непростимо да тъпчем организма си с вредни храни. 

Важно: Въпросът за здравословните супер храни е особено актуален през XXI-ви век, когато хората започват да обръщат поглед към природата и да се замислят как да се хранят природосъобразно. В медийното пространство добиват популярност много супер храни като авокадо, чиа, киноа, които неимоверно са богати на полезни вещества, но струват скъпо, защото са отглеждани на далечни места. Затова е добре да обърнем първо внимание на всички здравословни супер храни, които се намират в нашата прекрасна родина България. Тук можем да открием поне 30 храни, които оказват благотворно влияние на нашия организъм, а и редица билки. И не забравяйте фразата „Ние сме това, което ядем!“. Бъдете прецизни и отговорни в избора си на храна и дарете с енегия и полезни вещества тялото си! Вие го заслужавате! А от следващият линк може да разберете и кои са най-полезните супер храни в света.

...и ако статията ви е била полезна, моля споделете я в интернет или с приятели и близки :)