Как да отслабна без тежка и опасна за здравето диета? 356 EcoSapiens.bg

Всяка тежка и прекалено строга диета, която цели рязко намаляване на теглото и телесната маса, е опасно начинание. Доказано е вече и по тази тема спор няма. А на най-точният и правилен отговор на въпроса ви Как се постига отслабване без тежка и опасна за здравето диета?, се крие в балансираното хранене. Лека и напълно безопасна диета, която води до здравословно отслабване и трайно намаляване на теглото.

Ето основните 5 правила на балансирано хранене:

1. Забравете за тежките и тлъсти меса, за шкембе-чорбата, пачата и изпеченото Гергьовско агне! Можете дори напълно да изхвърлите месото от менюто си. Не само защото вече не е много ясно какво се съдържа в месата като цяло (пълното с антибиотици пуешко месо, изкуствено отглежданите в клетки кокошки и наблъсканите с оцветители, соя и какво ли не кремвирши и т.н.), а защото нямате нужда от тях. Организмът ви може да си набави достатъчно количество протеини като наблегнете на консумацията на боб, леща, грах,био царевица (защото повечето царевица е ГМО), био соя (защото другата е също ГМО), яйца и риба.

2. В подкрепа на горното твърдение ще добавим като чудесен източник на растителни протеини и всички сурови ядки, семена, кълнове и поници. Неслучайно вече пред очите ни изникват като гъби, специализираните магазинчета за био продукти, които се надпреварват колко по-висококачествени органични ядки и семена да ви продадат. И неслучайно семената от мака, чия, киноа, сусам, лен и коноп започват да бъдат препоръчвани от всички диетолози. Само с малко количество от тях вие ще се усетите сити и ще усетите прилив на енергия, която ще е с вас през целия ден. Защото освен протеини, те са богати на витамини, минерали, мастни киселини и ензими, които ни даряват здраве. И то директно от природата!

Как да отслабна без тежка и опасна за здравето диета? 357 EcoSapiens.bg

3. Няма как един хранителен режим да е лек, ако не включите в него и по нещо сладко за душата. Но защо вместо шоколад не си направите купичка от кисело мляко с ягоди или малини? Или пък да застанете над мивката и да усетите онова удоволствие, което сте изпитвали като дете, похапвайки си цял резен диня? Не забравяйте обаче, че плодовете задължително трябва да са сезонни, ако искате те да са качествени. Както и имайте едно наум, че са богати на захари. Консумацията им трябва да умерена и съобразена с индивидуалното състояние. Ако сте диабетици знаете, че гликемичния индекс е водещ фактор. Затова най-добрите и безопасни диети се правят с по-киселите сортове ябълки. 

4. Похапвайте по всяко време, по което пожелаете, пресни зеленчуци! Не става въпрос да се тъпчете с тях, а да усетите сладостта и удоволствието от храненето, приготвяйки си една зелена или пък една шопска салата. Отново от пресни зеленчуци, а не от онези, които се предлагат в големите вериги магазини и които не оправдават нито качеството, нито цената си. Най-полезни са зелените салатки – в тях се концентрират слънчевите лъчи.

5. Движете се! Отбележете, че не казваме директно спортувайте!, защото не на всеки индивид му е приятно да се облива с пот, тренирайки усилено над поредния фитнес уред, а и има хора с наднормено тегло за които дори е противопоказно да започнат с рязко физическо натоварване. Трябва да стане плавно и постепенно за да не е опасно за здравето ви. Понякога сме много заети и ни липсва време за подобни физически дейности. Дали? Няма да ви забави особено много, ако вместо асансьора използвате стълбите, вместо да се качите на колата се придвижите с колело до работното място или пък си отделяте по 5 мин всяка сутрин за някакви упражнения. Подобно на ученическата физ зарядка. 

Ако съумеете да превърнете всичко казано дотук във ваше ежедневие, безопасното и здравословно отслабване ви е в кърпа вързано! Успех и повярвайте в себе си, защото само чрез воля и постоянство може да се преобразите до сияйна здравословна неузнаваемост.