Защо са вредни ГМО храни като плодове, зеленчуци, ядки и други за здравето ни? EcoSapiens.bg

Защо са вредни ГМО храните

За да отговорим на въпроса защо ГМО храните могат да са много опасни и да нанесат трайна вреда върху здравето ни, ще трябва първо да изясним какво представлява един генно модифициран организъм (ГМО), като в конкретния случай става въпрос за видоизменен плод или зеленчук. Това е продукт, чиято ДНК структура е променена в лабораторни условия. Като например домати с ген на писия, картофи с ген на скорпион и т.н. Не е много ясно какви точно са били целите на съответните лаборанти, но се твърди, че чрез генно модифицираната продукция ще могат да се покрият непрекъснато нарастващите хранителни нужди на умножаващото се население в световен мащаб. С генно модифицираната продукция се постигат по-добри реколти на по-ниски цени. Генно модифицираната реколта е гарантирана, защото чрез генното модифициране тя е предпазена от почти всякакви болести. За това спор няма. Защо обаче тези категорично изкуствени продукти са вредни за здравето ни. Ето само малка част от опасностите, които се крият в тяхната консумация.

А ето и най-срещаните заболявания дължащите се на ГМО продукти

Онкологични заболявания

Да, има все повече данни, че консумирайки генно модифицирани храни, рискът да се сдобиете с рак нараства неимоверно. Спомнете си скандала, който избухна в ЕС през 2012 г именно заради ГМО. Тогава френски лаборанти решиха да видят какво би се случило, ако хранят в продължение на 2 год. гризачи с генно модифицирана храна. Резултатът е, че в над 80 % от животинките са открити ракови заболявания. Потресаващо!

Онкологични заболявания вследствие на генно модифицирани храни  EcoSapiens.bg

Плъхове с онкологично заболяване вследствие консумация на генно модифицирани храни

Алергични реакции

Според неофициални статистики около 80 % от населението на САЩ, където на практика вече почти всички храни са генно модифицирани, страда от алергии. И дихателни, и хранителни. В държавите, в които има строга забрана на каквито и да са генно модифицирани продукти, този процент е много по-нисък. А говорейки за алергии не си мислете, че става въпрос само нещо по тялото да ви засърби или да се обринете. Не, от алергия - както хранителна, така и дихателна, можете завинаги да си вземете сбогом със света.

Диабет

Голяма популярност сред родните читатели спечелва книгата на Росица Тодорова, озаглавена „ГМО = диабет, рак, смърт“. Описанието към нея гласи: „Сигурно ви е направило впечатление, че напоследък все повече хора боледуват от диабет и рак. Все повече са тези, които дебелеят без видими причини. Все повече са тези, които си отиват съвсем млади от този свят. Почти няма човек, който да не страда от някаква алергия. Доскоро всичко това си го обяснявахме преди всичко със стреса. Но сигурно сте си купували от огромните лъскави ябълки, грозде и т.н., които продават на пазара. Сигурно ви е направило впечатление, че са с вкус на пластмаса. Сигурно сте забелязали, че турските домати не омекват и не гният седмици наред. Какво се крие зад всичко това?“, а отговорът на писателката е именно „ГМО“. 

Искрено ви препоръчваме да я прочетете, за да можете по-обстойно да се запознаете с пряката връзка, която се прави между консумацията на генно модифицираните храни и диабета и няма да ви я преразказваме. Само ще ви разкрием, че модифицираната пшеница, заляла пазарите ни, покачва нивата на кръвната захар и води до затлъстяване. 

Болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон

Все повече хора живеещи в САЩ, където доскоро всички генно модифицирани продукти, фуражи и т.н. се приемаха едва ли не като Дар от Бога (пълен абсурд!!!), който ще може да спаси човечеството, заболяват от Алцхаймер или Паркинсон, независимо че не са генетично предразположени към подобни болести. Дали причината не се крие именно в прекомерната консумация на опасните ГМО продукти или пък в мащабната употреба на унищожителния пестицид Раундъп? 

Спонтанен аборт,  хормонален дисбаланс и намалено либидо

Бразилско проучване, проведено през 2006 г., категорично доказва, че консумацията на ГМО соя може да доведе до хормонален дисбаланс, както и до спонтанен аборт. Всички жени и мъже, които спортуват активно и се опитват трупайки мускули да подсилват организма си с енергийни шейкове и напитки, са застрашени от това да нямат желание за секс. А няма ли нещо по-естествено от това да правиш любов с половинката си? 

Хронична умора и наднормено тегло

Според френски учени неминуемо ще започнете да страдате от хронична умора и ще наддавате килограми, консумирайки хляб от ГМО пшеница. Тяхното твърдение е базирано на проведени изследвания, а не с цел да видят имената си изписани из медиите.

Биологично замърсяване на цялата планета

Разрешени и забранени ГМО храни и фуражи в Европейския съюз. Директива за позволените и неразрешените генно модифицирани храни и фуражи в ЕС.  EcoSapiens.bg

Всъщност ГМО продуктите се считат за много по-опасни от химическо оръжие, защото те се самовъзпроизвеждат, като по време на този процес премахват конкуренцията, криеща се в екологично чистите продукти. На практика ги убиват. Генно модифицираните продукти нямат нужда от опрашване от пчели, поради което пчелите, попаднали върху ГМО растение с цел опрашване умират. Което на свой ред довежда и до логичното следствие - естествените растения не могат да бъдат опрашвани и не могат да се размножават. А полените, носени от въздуха, лесно попадат от изкуствените растения върху естествените, като резултатът е, че ги заразяват.

Горчивата истина е, че вероятно всички пшенични и царевични продукти, соята, доматите, захарното цвекло, оризът, слънчогледовото олио, морковите, лука и още стотици други хранителни продукти, които консумираме, са малко или много генно модифицирани. И макар производителите да са длъжни да поставят на етикетите на продуктите, които предлагат в търговската мрежа, надпис дали той съдържа ГМО или не, това често бива потулвано. Типичен пример е когато към каймата или кренвиршите, саламите и ред други колбаси се добавя генно модифицирана соя. Един вид каймата не е ГМО, а само малкото количество соя, което се добавя към нея е… А замисляли ли сте се за соевия лецитин, който се съдържа в любимите ни шоколади и почти всички сладкарски изделия съдържащи шоколад, а имено: шоколадови торти, бонбони, вафли, шоколадов сладолед,  меденки с шоколадова глазура и т.н. Е всички тези сладки изкушения, а и още много други използват шоколад, а повечето шоколад използва за пълнител соев лецитин - изводите оставаме на вас.

Веднага бихте се запитали как стои въпросът с изкуствените храни в България и държавите, членки на ЕС. Дали и как те попадат на масата ни, защото вредата за здравето ни вече е ясна.

На цялата територия на България от 20.03.2010 г. действа закон, забраняващ освобождаването и отглеждането на генно модифицирани организми. Т.е. ГМО е забранена под всякаква форма. Предвидена е и глоба в размер на 500 000 до 1 000 000 лв., което на пръв поглед изглежда прекрасно. Естествено във всеки закон си има и вратички и ако се интересувате по-подробно от настоящата тема, можете просто да прочетете различните наредби, касаещи освобождаването, отглеждането и внасянето на генно модифицирани организми, които ще намерите на официалния сайт на родното Министерство на Околната среда и водите. Ще откриете не само вратички в закона, а огромни порти. Прибавяме и факта, че макар и да имаме предвидена 30 км буферна зона, забраняваща отглеждането на модифицирана продукция, не съществува гранична полиция, която да спира полените.

Понастоящем в състава на ЕС членуват 28 държави, които колкото и да спазват неговите закони, си имат свои вътрешни. Това е и причината в няколко странички да не можем да ви предоставим конкретна информация какви генно модифицирани храни и фуражи са разрешение в отделните членки на ЕС. На фона на разрешените в САЩ, Канада и Китай са малко, но на практика и ние участваме в схемата на тоталното генетично замърсяване на планетата ни, както и участваме пряко в нанасянето на трайна вреда върху здравето на цялото човечество.

Точна информация относно разрешените и забранените модифицирани храни и фуражи в ЕС, можете да намерите на официалния сайт на Европейската комисия за храните (https://ec.europa.eu/food/plant/gmo).

Най-често генно модифицираните храни от компанията Монсанто са соя, царевица, памук и пшеница EcoSapiens.bg

Царевицата е една от най-често генно модифицираните храни от Монсанто

А ето и няколко плашещи истини за Монсанто

Нашият кратък информационен материал, касаещ мащабните вреди, които нанасят ГМО храните и фуражите върху цялото човечество, няма как да има завършен вид без да споменем и името на най-коварната компания, всяваща разруха из целия свят - Монсанто. В превод името ѝ означава Моят светец, но сред природозащитниците е известна като Мон - сатан (Моят сатана).

Въпросната компания е основана през 1901 г. в САЩ от Джон Куини, който я кръщава на името на съпругата си, Олга Монсанто. Първоначално тя стартира бизнеса си като не особено голяма и привличаща вниманието химическа компания докато не насочва дейността си към захарина - онзи изкуствен подсладител, който нанася сериозна вреда на човешкото здраве. Успешно го продава на компанията Кока-Кола, която започва да го използва във всички свои до болка ни познати напитки - кола, фанта, спрайт, швепс и т.н. Първите печалби започват да текат. 

Следващият продукт, към който Монсанто насочва вниманието си, е аспирина. Отличен източник на приходи, благодарение на чиито продажби компанията започва да се разраства, за да наложи на пазара своят следващ химикал - ПХБФ. Това е съкращение на канцерогенните химикали полихлорирани бифенили, които макар че след около 50 г. от излизането им на пазара, са забранени за употреба, вече са нанесли трайни вреди върху земята, която обитаваме. Главно заради токсичния диоксин, който влиза в състава им и който е смъртоносен за всички топлокръвни - ние и животните. По онова време е използван под формата на растителен пестицид, но по време на войната с Виетнам американското правителство започва да го изкупува като топъл хляб за военни цели. Не като растителен пестицид, а под формата на Agent Orange - химическото оръжие, благодарение на което хиляди виетнамски деца се раждат с вродени дефекти и по настояще (ако са имали шанса да оцелеят) изглеждат като излезли от филм на ужасите. 

Не си мислете, че дейността на коварната компания е прекъсната. Напротив. Въпреки хилядите дела, които се завеждат срещу нея, изненадващо тя ги печели и поднася на потребителите следващото си изобретение - аспартама, за който се знае, че е вреден и че води до пристрастяване. Според научно изследване до зависимост към него се стига по-бързо и по-ефективно отколкото към най-висококачествения кокаин. Вероятно именно поради тази причина Кока-Кола отново започва масово да го включва в състава на своите продукти. Това че в края на миналия век около 80 % от постъпилите във FDA (американската агенция за контрол на храните и лекарствата) жалби са именно срещу употребата на аспартам в храни и напитки, явно не е впечатлило особено много никой. Всичко се е потулвало и аспартам под една или друга форма се е включвал в състава на редица сладкарски изделия, бонбони, дъвки, млечни продукти и дори бебешки храни. 

На фона на цялото това безумие, което проследихме с вас, вероятно не би ви учудило и следващото - през 1994 г. споменатата агенция FDA официално одобрява използването на rBHG в селското стопанство. Това е опасен синтетичен хормон, създаден в лабораториите на Монсанто, който изкуствено ускорява растежа на добитъка. Компанията вече е със селскостопанска насоченост, ориентирана към вредната, но печеливша ГМО продукция.

Монсанто и ГМО продукти и фуражи произведени от тях EcoSapiens.bg

За Монсанто и ред други компании парите са по-важни от здравето, а за вас???

Днес мулти-милиардната компания, макар и да продължава да бъде съдена, е в разцвета на силите си. Печели най-вече от ГМО семена, токсични торове (типичен пример е Раундъп) и пестициди, ГМО фуражи и т.н. Дори си има официално представителство в България. Това  повдига въпроса с каква цел, след като у нас има забрана на ГМО.

Но дотук с Монсанто, защото макар и достоверен, този материал ще стане прекалено тягостен за четене… 

Алтернативата е да се сдобиете с проверени стари сортове семена на зеленчуци и да засаждате  само проверени сортове плодове. В България от няколко години вече се организират подобни пазари за продажба и размяна на съхранени в специални растителни банки семена, които свободно може да закупите и посадите. Защото горчивата истина е, че масово консумираме модифицирани храни - особено под формата на соя или царевично нишесте. От години сме забелязали, че стрита на прах царевица се добавя дори в българската шарена сол. Може би целта е да се постигне по-ниска себестойност на продукта или пък е друга?! За съжаление, според изследване, проведено през 2010 г., 93% от соята по цял свят е генно модифицирана, а според неофициални данни съответния процент е над 99. Логичният извод е да се насочите само към консумацията на био соя и био царевица. 

В заключение ще кажем, че винаги има надежда за бъдещето на човечеството, но това зависи от нас самите. Клонирахме овцата Доли, но все още се чудим дали е разумно да започнем да клонираме и хора. Всъщност какво стана с горката овца дори не знаем – всичко се потули някак си без обществеността да разбере точно какво се случи с нея…

Относно ГМО не се чудихме чак толкова и сега наблюдаваме катастрофалните последствия. Вместо да ги наблюдаваме обаче, можем да вземем конкретни мерки и да кажем твърдо НЕ на всичко, което е генно модифицирано и да отглеждаме сами храната си или поне част от нея. 

Ние от EcoSapiens.bg вярваме, че все още не е прекалено късно да възстановим баланса в природата, но определено една птичка пролет не прави, затова моля споделете тази статия от бутоните по-долу, така ще увеличите шанса тази укривана истина да достигне до възможно повече будни хора.