Трудно би се намерила общовалидна рецепта за здраве и дълголетие, която да отговаря на начина на живот на всеки индивид, но това не е и невъзможна задача, а пък ние от EcoSapiens.bg не се боим от трудностите. И понеже става въпрос за рецепта, ние ще ви предложим 6-те нейни съставки, без които тя би била неосъществима. А за да е по-забавно ще подкрепим някои от доводите си с цитати на известни личности. 

Рецепта за здраве и дълголетие 1716 EcoSapiens.bg

  • Хранете се здравословно!

След като отвсякъде се сблъскваме с надписи на хранителни продукти, които съдържат в себе си ГМО, растителни мазнини (всъщност трансмазнини) и толкова Е-та, че ни омръзва да ги четем и изброяваме, бихте казали, че втората съставка от нашата рецепта за здраве и дълголетие няма как да бъде набавена. Донякъде ще сте прави, но пък набавянето ѝ е нещо, което определено ще си струва както усилията, така и парите ви. Просто се научете да подбирате продуктите, с които приготвяте храната си - да са пресни, свежи, сезонни и по възможност органични. Дълголетието на хунзийците и на амишите се крие именно в тази ценна съставка на нашата рецепта - консумация на биологично чиста продукция!

  • Мислете позитивно!

Ежедневен стрес, гонене на крайни срокове, задръствания по улиците, недоволни шефове - всичко това ни влияе негативно. Сами трябва да намерите начин да започнете да мислите позитивно и да се абстрахирате от всичко това. Но във връзка с предходната съставка на рецептата ни за здраве и дълголетие, ще ви припомним едно простичка фраза на американския писател Луи Гризард, гласяща: „Трудно е да мислиш за негативни неща, докато си похапваш домашно отгледан домат.“

Рецепта за здраве и дълголетие 1717 EcoSapiens.bg

  • Грижете се за здравето си!

Знаем, че хипохондриците очакват с нетърпение следващата среща с личния си лекар и това ни се струва смешно. Вероятно се сещате и за онази приказка, в която хората изненадано видели, че на надгробния камък на починал хипохондрик е изписано „Казвах ви, че съм болен!“… 

Не, не искаме да се превръщате в хипохондрици, но и знаете, че няма кой друг да мисли по-добре за собственото ви здраве освен вас самите. Когато докторите са казали, че профилактичен преглед се прави поне веднъж на половин година, то има защо.

  • Отделяйте достатъчно време както за себе си, така и за близките си!

Тук смятаме, че няма в какво толкова да ви убеждаваме. Без тази съставка на нашата рецепта за здраве и дълголетие, трудно бихте успели с мисията си. Но подчертаваме, че към това да отделяте време за вас самите, трябва да се научите и да отделяте време за най-близките си същества. И ще се позовем не на друг, а на самата Майка Тереза, която казва: “ Усмихвайте се един на друг, отделяйте време един за друг в семейството ви.“ 

Рецепта за здраве и дълголетие 1718 EcoSapiens.bg

  • Движете се!

Ако си мислите, че насила ще ви предлагаме да се качите на някой крос тренажор или велоергометър, или пък да харчите пари, с които не разполагате, за финтес - лъжете се. Не че всеки лев, отпрашил към фитнес салона, не си струва. Просто сме наясно, че има много хора, които при самото споменаване на думички като фитнес, маратон или активна спортна дейност, направо ще спрат да четат това, което искаме да кажем. 

Спортът е прекрасно нещо, но ако не ви е по душа, просто се движете - разхождайте кучето си не по 10 мин, а по 30 мин.;  вършете домакинска дейност;  превърнете градинарството в свое хоби; плувайте; научете се да използвате велосипед до работното си място и забравете за колата; заменете асансьора със слизане/изкачване по стълбите (ако нямате проблеми със ставите и ако не сте натоварени с багаж) и т.н. 

Просто се движете! Както е казал френският писател Луи Бусенар: „Бездействието, повярвайте ми, уморява повече, отколкото движението.“ 

Рецепта за здраве и дълголетие 1719 EcoSapiens.bg

  • Без страх

И може би един от най-важните съвети за да сте здрави и дълголетни - не се страхувайте или поне не го правете безпредметно за щяло и нещяло. Това не означава да не сте внимателни и отговорни, а по-скоро да вярвате, че всичко в живота е поправимо и постижимо стига да не губите вяра в собствените си възможности. Освен това страхът ви ограничава и духовно, защото човек може да стане по-съвършен и да забърза еволюирането си, ако има силна връзка с първичната енергия - някои я наричат Бог, други Висша сила и т.н., но важното е, че тя съществува. Доказателство за това са велики хора като Микеланджело, Моцарт, Айнщайн, Сведенборг, Петър Дънов, Петър Димков, Васил Левски, Махатма Ганди и много други.

! Правете добро и то ще ви се върне, същото се отнася и за лошото, та затова по-добре правете добро и бъдете много позитивни, здрави и винаги будни мили читатели.