Здравословни съвети за премахване на вредния холестерол 188 EcoSapiens.bg

В поредната приказка за доброто и злото този път има двама главни герои – „добрият” и „лошият” т.е. вреден холестерол. А ето няколко съвета как да се справите с проблема без доктори, а също и малко повече информация за този натрапник в човешкото тяло. 

Какво представлява холестеролът?

Това е восъчна субстанция, наподобяваща мазнините. Представлява липопротеин, който се намира във всички клетки на човешкия организъм и в кръвта. При преминаването през кръвоносните съдове „лошият” холестерол може да образува плаки в артериите, които да се превърнат в съсиреци и да блокират притока на кръв. Последиците са много опасни за здравето, защото могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. „Добрият” холестерол обаче си има своя мисия и тя е да влияе на „лошият” да преминава лесно през кръвоносната система и да го трансформира до черния дроб, където той се обработва и изхвърля. Това би могло да е краят на приказката. Но междувременно трябва да продължите да я четете, за да научите, че „добрият” холестерол се нарича HDL или липопротеин с висока плътност. Той е естествен антиоксидант и също така действа и противовъзпалително. Добрата новина е, че можем да му влияем чрез физическата активност и консумацията на определени храни, в т.нар. здравословна диета срещу опасния холестерол. Той се нарича LDL или липопротеин с ниска плътност и присъства във всички пържени храни, червеното месо, маслото, колбасите и високомаслените млечни продукти.

От какво се влияе холестеролът?

Наследствеността, възрастта, пола и здравословното хранене са факторите, от които зависи холестерола. Другата добра новина е, че можем да влияем върху него и да го отстраним чрез диета за намаляване на телесното тегло, увеличавайки физическата активност и преодолявайки навиците за прием на алкохол и тютюнопушене.

Как можем да го намалим, чрез подобряване на хранителния режим?

Отстраняването на опасния за здравето холестерол с диета е цел, която може да бъде постигната с упоритост. Приемът на Омега 3 мастни киселини води до повишаване на „добрия” холестерол. Консумацията на мазна риба или масло от ленено семе, а също хранителни добавки с рибено масло, разтворими и неразтворими фибри са част от здравословното хранене. Източници на разтворими фибри са овесените ядки, овесените трици, ечемика, боба, броколите, аспержите, морковите, ябълките и крушите, ягодите и бананите, бадемите и лененото семе. Полезни са също така авокадото, куркумата, различните ядки и семена.

Още 8 съвета за намаляване и отстраняване на вредния холестерол

Чудите се как да направите живота си по-здравословен и  да се освободите от завишения вреден холестерол? Ето 8 полезни съвета, които със сигурност ще са ви от полза и с които наистина ще спечелите добро самочувствие и отлично здраве:

- Не консумирайте трансмазнини.
- Избавете се от излишните килограми.
- Движете се повече.
- Наблягайте на плодовете и зеленчуците в менюто.
- Яжте ядки.
- Научете се да сваляте напрежението - медитации, разходки сред природата, спорт и др.
- Усмихвайте се по-често и се срещайте предимно с приятни за вас хора.
- Откажете цигарите.

 * Не бъдете „лош” холестерол, пардон, не бъдете лоши, а споделете тази статия, ако сте намерили полезни съвети, за да могат да я прочетат и други и да се възползват от полезната информация в нея.