Защо е добре да ядем био храни и да пием био напитки? 1333 EcoSapiens.bg

Хипократовият цитат „Ние сме това, което ядем!“ звучи простичко, кратко и ясно, написан е през 5-ти век преди Христа, но е толкова актуален като всяка гениална мисъл, създадена от най-обикновени думи, но обстойно представяща доказана във времето категорична истина. Здравословното хранене е по-ценно от златото. То укрепва организма и го предпазва от болести. Затова е изключително важно човек да консумира био храни и био напитки, с които да поддържа здравословен начин на живот, добро телосложение и да повиши имунната си система. 

През последните десетилетия химията достигна своя кулминационен връх. В резултат на това се произвеждат нездравословни храни, изпълнени с химически съставки, които оказват негативно влияние на човешкото здраве. Те са първопричината за възникването на редица болести. Върху етикетите на храните тези химически създадени съставки са отбелязани абревиатурно с главната буква Е и трицифрен или четирицифрен код, който ги диференцира на оцветители, консерванти, антиоксиданти, емулгатори, овкусители, гуми и др. Всички тези изкуствено създадени химични съединения не са толкова безобидни за човешкото тяло, както се опитват да бъдат представяни от производителите, използващи подобен тип съставки с цел увеличаване на производството и намаляване на цените. 

В супермаркетите е широко срещана тенденцията да се продават храни, които съдържат вредни съставки, но се продават на промоционални цени, поради което са предпочитани от потребителите в резултат на недостатъчните финансови доходи. Това, обаче, е едно спестяване, което оказва негативен ефект в един бъдещ период, защото хората увреждат здравето си, а цените на медикаментите определено на са ниски. Затова е изключително важно да се постави акцент върху уврежданията, които могат да причинят дадени химично създадени съставки и хората своевременно да се ориентират към закупуването на здравословни био храни и био напитки. 

Една от причините да ядем био продукти се крие в отровните за организмите ни Е-та

Някои оцветители, използвани в хранителните продукти могат да доведат до възникването на онкологични заболявания. Такъв е случаят с химичните съставки Е123, Е131, Е142 и др. Консервантите Е250, Е251 и Е252 водят до промяна в кръвното налягане. Емулгаторите Е461, Е462, Е466 и др. оказват негативно влияние на метаболизма. Антиоксидантите Е311 и Е312 могат да доведат до появата на екземи по кожата. Звучи плашещо, но ние сами увреждаме своето здраве. Затова е важно да бъдат взети мерки и да се закупуват само висококачествени хранителни продукти, богати на витамини, минерали, протеини и др. Здравословното хранене не е панацеята, а проява на здрав разум, която ще ни дари със здраве и спокоен живот. 

Защо екологично чистите продукти са по-скъпи?

Екологично чистите продукти са по-скъпи, но това е резултат от усилията, които ежедневно се влагат за тяхното отглеждане и изискванията които покриват за да се класифицират като такива. При био ябълките, крушите и сливите и т.н., дръвчетата не се пръскат с тежки пестициди, които впоследствие да се усвояват от почвата и от самите плодове. Натуралните продукти най-лесно могат да бъдат разпознати с помощта на техния характерен вкус. Определено плодове и зеленчуци, които се произвеждат буквално на конвейр с цел добив на по-голямо количество продукция се отличават с дефицит на вкусови качества и хранителни вещества. Екологично чистите продукти не съдържат продукти, получени при преработването на нефт, консерванти, емулгатори и получени по химичен път овкусители и оцветители. Често био продуктите са по-малки по размери, например при плодовете, но това не трябва да води до подценяването на техните благотворни качества. Ако се приема по една био ябълка на ден, това ще ни отдалечи от това да търсим лекарска помощ или както гласи една английска поговорка: „Ябълка на ден, пази доктора далеч от мен.“ Затова хапвайте екологично чисти ябълки ежедневно и ще видите, че вашата кожа, коса и целият ви организъм ще се възродят. 

А знаете ли коя е основната отличителна черта на био продуктите?

Може би най-значимата разлика за човешкото здраве при консумирането на биологично произведените храни е, че те не съдържат ГМО (генно модифицирани организми). Това е и причината био продуктите да не изглеждат еднакви по размер и цвят, да са в пъти по-вкусни и да се добиват по-трудоемко, поради по-малките си размери, които реално са такива каквито природата им е отредила, а не както някой ГМО инжинер е решил да модифицира в някоя лаборатория. Това обосновава и по-високата цена на био продуктите и гарантира, че когато ги консумирате организма ви ще ги разпознае като свойствена т.е. истинска храна. Това означава, че ще бъдат усвоени оптимално, без това да доведе до отрицателни последици за здравето ви. Защото повярвайте ни, не са редки случаите в които генно модифицирани храни са причината за ракови заболявания и други тежки болести като Алцхаймер например.  

Защо е добре да ядем био храни и да пием био напитки? 1334 EcoSapiens.bg

А ето и свежо здравословно предложение за витаминозна салатка

Сега сме в разгара на пролетта – сезонът на вдъхновението, прераждането към нов живот, времето, в което растат много плодове и зеленчуци. Купете си био репички, зелена салата, краставици. Направете си една витаминозна бомба от екологично чисти продукти. Изпълнете организма си с енергия и добро настроение. 

Специално за вас, скъпи читатели, сме подготвили следната идея за салата, изпълнена с натурални продукти. Може да я приготвите като нарежете едно авокадо, една краставица, един домат, скилидка чесън, 5 репички и да я подправите с лимонов сок. Ако се храните всеки ден с подобен тип био храни, това неимоверно ще се отрази добре на фигурата ви. 

Защо е добре да ядем био храни и да пием био напитки? 1335 EcoSapiens.bg

Вълшебната украса спомага за увеличаване на детския апетит

Как да накараме злоядите деца да проядат здравословни неща? 

Предлагаме ви начин, по който да сътворите чудеса със своите малки и злояди деца. Преоблечете се като приказна фея. Създайте в чинията една био приказка и оформете плодовете и зеленчуците по интересен начин, с който ще привлечете малките подрастващи да похапнат вкусно от свежите плодове. Ще забележите с радост как те ще консумират плодовете, които преди това не са желаели. Няма да има спорове и сълзи, а само весели усмивки. Родителите ще се превърнат в био герои, които да се хранят със своите деца здравословно и да пият весели смутита. Предлагаме ви начин, по който да накарате своите деца да започнат да приемат свежи плодове. Направете чинията като морска приказка:

Включете грозде, киви, ягоди, лешници. Заинтригувайте дребосъците, разпалете въображението им. Нека докато хапват от био плодовете, да си представят как плуват в морето на своите мечти. Бъдете креативни и впечатлете малките, намръщени деца, които не искат да се хранят с плодове. Нека грейне усмивка на техните лица и да се създаде приятна атмосфера у дома.

Може да си направите и някое вкусно и здравословно смути

Ако сте почитатели на такива течни хранителни напитки, можете в блендер да смесите едно авокадо, зелена салата, листа от спанак. Така ще можете да изпиете едно наистина зелено смути, без оцветители и консерванти, което е много полезно и здравословно. 

Или си направете си смути за пиене от свежи плодове и се насладете на една фантастична био напитка. Например смесете ягоди, малини и череши и се заредете с био сили. Водете пълноценен и щастлив живот, в който на закуска, обед и вечеря се хранете със здравословни храни и пийте витаминозни напитки без консерванти. Докажете на себе си и на околните, че въпреки навлизането на химията в хранително-вкусовата промишленост, вие можете да водите екологичен начин на живот и да се радвате на добро здраве!

Защо е добре да ядем био храни и да пием био напитки? 1336 EcoSapiens.bg

Впечатлете гостите си със смути във вид на дъга

Чудите ли се как бързо и лесно да посрещнете гостите си като им сервирате нещо здравословно и уникално? Предлагаме ви да направите смути във вид на дъга, с което ще трогнете дълбоко всеки, който ви е посетил. Нека гостите ви да пият една здравословна напитка и да се заредят с витамини за целия ден. Бъдете техният супер герой, който ги черпи с витамини от био продукти. 

Приятели водете природосъобразен начин на живот – спортувайте, консумирайте екологично чисти храни, пийте сокове от прясно изцедени плодове (или още по-добре - изяждайте ги цели) и неизбежно ще станете по-стройни, по-концентрирани и по-мотивирани за успехи в своето ежедневие. И разбира се споделете този материал, ако сте намерили нещо полезно за вас или за близките ви.