Най-вредните храни в България и света EcoSapiens.bg

Най-вредните храни

Майонеза, колбаси и консерви, бургери, чипс, маргарин, пуканки за микровълнова фурна, газирани напитки и студен чай, всички генномодифицирани продукти, мононатриев глутамат, дъвчащи бонбони, сол, макарони и тестени изделия от бяло брашно и още, и още… „Семейството“ на така вкусните, но безкрайно вредни храни е огромно. Те шестват по света и в България тържествено и никой и нищо не може да спре тяхното настъпление. Или може би може?  

Войната е безмилостна – тя взема жертви, без да се лее кръв. Хората, които ежедневно хрупат от изброените вкусотии, обикновено са с наднормено тегло, което води със себе си редица здравословни проблеми, като сърдечно-съдови проблеми, отказ на стомашно-чревния тракт да работи добре, инсулт, рак. Най-застрашени обаче са децата, защото подрастващите им организми са крехки и не успяват да се справят с многобройните Е-та и всякакви други елементи от Менделеевата таблица. Изследванията на тийнейджърите често показват понижено съдържание на калций в костите (състоянието се нарича остеопения и предхожда остеопорозата), занижени нива на микроелементи и витамини и др. проблеми. 

Именно към семействата и техните деца апелира световноизвестният готвач Джейми Оливър, който поведе мащабна кампания за здравословно хранене в американските училища. Атрактивно и въздействащо той обясни на малчуганите как реално съкращават живота си с всички тези на пръв поглед примамливи вкусотии, пълни със захар, трансмазнини, Е-та и т.н. Топготвачът дори успя да изобличи и осъди гиганта в сферата на бързото хранене Макдоналдс, като доказа, че към каймата, от която се приготвят кюфтетата за бургерите във веригата, се прибавя амониев хидроокис (Е527). Процесът е наречен „розов слузест процес“. Добрата новина е, че след като Джейми Оливър демонстрира колко лесно е всъщност децата да се хранят здравословно в училище, британското правителство подкрепи проекта, като го финансира с 280 милиона паунда.  

Обаче малките деца често не приемат аргументи. И задават логичния въпрос: „Защо тези храни са толкова вкусни, като са толкова вредни?“ И тук много родители блокират и се предават, вместо да се обърнат за помощ към безграничното си въображение и да убеждават малчуганите си ежедневно, на техния детски език, че всъщност всичко, дори вкусът на тези продукти е една голяма лъжа, една голяма отрова.

За майонезата, кетчупа и чипса 

Децата ни, а може би и много възрастни в цял свят дори през 21 век не предполагат, че майонезата е натъпкана с огромно количество мазнини, оцветители, въглехидрати, подсладители, заместители (какъвто яйченият прах заместващ истинските яйца) и какво ли още не. Същото важи и за всички сосове, към които се отнася и кетчупът.  

„А защо да не ям чипс?“, пита недоволен малчуган. И наистина: защо? Той е толкова хрупкав, вкусен, соленичък и мазничък - съвсем по български вкус! Така удобен за хрупане по всяко време на денонощието, независимо от местоположението ни. Защо обаче след по малко от месец, след като е присъствал в ежедневното ни меню, дрехите отесняват осезаемо, а ние постоянно сме гладни? Ставаме пухкави и започваме да се чудим как да се съблечем по бански, или да се напъхаме в любимата си рокля за предстоящо парти. Отговорът е съвсем прост – чипсовете изобилстват от мазнини и въглехидрати, които много трудно се усвояват. За разкош имат в изобилие оцветители и подобрители.

Маргарин 

А маргарина, освен името му което звучи като маргаритка, там оставаме безмълвни от неинформираността на хората. Защо? Защото маргарина е съставен от хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. А какво представлява хидрогенираното растително масло - ами растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. И какво става тогава - ами маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А какво става след като изпиете гореща гореща напитка и мазнините в стомаха ви започват да се втечняват - ами преминават в кръвта ви и? Ами след като вредните мазнини са се отделили и навлезли в кръвотока те отново се втвърдяват. А какво се случва след това - вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове, което след време немунуемо води до запушване на тези съдове, а от там до неизбежен инфаркт или инсулт. 

Газираните напитки, студения чай, вафлите, бисквитите, желираните бонбони

Ние българите поливаме често храната си с газирани напитки, студен чай или други подобни рожби на прогреса, ефектът определено ще е „Уау!“, но… с отрицателен знак. Толкова захар има може би само във вафлите, сладките и бисквитите, които пък имат и бонус - генномодифицирани продукти. 

А шарените и примамливи желирани бонбони, хитро ориентирани отново към най-уязвимата таргет група – децата? Какво всъщност съдържат? Известните им съставки са отново много захар, оцветители (за къде без тях!),  заместители и забележете желатина е добит от стрити на прах животински кости, а вероятно има и още неизвестни за широката публика вещества. 

Мононатриевия глутамат (Е621)

Какво да кажем за мононатриевия глутамат (Е621), който производителите слагат къде ли не, защото той засилва вкуса на храната. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина, и шества в хранителната индустрия повече от век. Първоначално е добит от водорасли в Китай и Япония, за да се подобри вкусът на безвкусни храни. В последствие обаче, особено на Запад, а вече и у нас, използваните количества от него стават все по-големи. И това съвсем не е случайно. Вече е доказано, че глутаматът има свойството да създава огромен апетит към храната, в която е добавен. Затова човек не може да спре да хрупа чипс, например, докато не види дъното на пакета. На Изток глутаматът е известен като така наречения 5-ти вкус - „умами“, който се смята, че е задължително да присъства във всяко ястие заедно с останалите четири вкуса - сладък, солен, горчив и кисел. Трудно е да се избегне глутаматът, защото той присъства в широк спектър храни – задължителна съставка е на всички кубчета бульони, фиксове и готовите смеси от подправки. Добре е да се знае, че натриевият глутамат не е отречен официално с научни изследвания по темата и е разрешена съставка както в световен мащаб, така и в България. Въпреки това дискусията „за“ и „против“ използването му е много разгорещена през последните години, като все повече специалисти по хранене го заклеймяват като опасна и пристрастастяваща съставка водеща до психическа зависимост. 

Саламите и кренвиршите

А хапвате ли често сандвичи със салами или кренвирши? Ако е така, е добре да знаете, че в тях има изобилие от скрити мазнини, прикрити чрез оцветители и ароматизатори. Богати са и на трансгенна соя.

За много хора все още не е ясно защо солта е вредна. Или по-точно огромните количества от така наречената скрита сол, които поглъщаме ежедневно, без дори да си даваме сметка. Тя е навсякъде – в пакетираните вече споменати храни и още в печените ядки, в хляба, сиренето и кашкавала, колбасите, готовите салати и хрупкави солети, соленки и т.н. Да, тялото ни има ежедневна нужда от сол или по-точно от съставките й. Натрият и хлоридът са необходими за правилното фунциониране на човешката нервна система (а солта всъщност е натриев хлорид), като в разумни количества подпомагат работата на надбъбречните жлези (които произвеждат множество важни хормони, сред които и тези на стреса), и регулират кръвното налягане. Обаче препоръчителното количество натрий на ден е 0.5 до максимум 5 г, което означава до 1 чаена лъжичка без връх сол дневно. А ние масово надвишаваме в пъти тази доза. Световната здравна организация дори препоръча дневното количество да се намали до 3 г. Това важи особено за страдащите от сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Да не забравяме, че отлични източници за заместване на солта са целината, лука, доматите, които съдържат естествен и лесно усвояем натрий в себе си в необходимите количества, а също и ред полезни витамини, микроелементи и други полезни съставки. 

Пакетирани пуканки

Питате ли се кога толкова вкусните пуканки, които нашите баби също са хапвали с удоволствие, станаха вредни? И за това си има причина. Ако видите на пакета, в който са те, информация за хидрогенирани масла, захар и мазнини или изкуствени аромати, подсладители, оцветители или консерванти, върнете ги обратно на рафта в магазина. И си потърсете натуралните зрънца, от които можете да си приготвите истински пуканки – богати на фибри и с ниско съдържание на калории. 

А сега добрата новина - как да избегнем вредните храни?

Объркахте ли се тотално? Питате ли се: „И как да изплуваме от този океан от вредности, които си сервираме на масата ежедневно?“ Дори понякога не става въпрос за сервиране, а за хапване на крак, прилапване пред монитора на компютъра или предъвкване в полулег пред телевизора вечер? 

Решението не е толкова трудно. И ключовата дума тук е алтернатива. Има алтернатива на всички вредни храни – само трябва да проявим творчество и да разбием някои стереотипи в ежедневните си навици. Неподходящите продукти в менюто ни могат успешно да бъдат замествани с полезни храни, които освен това са и вкусни. Майонезата, например, чудесно би могла да бъде заменена със соева (ако соята не е ГМО), или поне с домашна, която се приготвя за секунди. А може би най-полезната майонеза е приготвената от едно авокадо, пет лъжици зехтин, лъжичка лимонов сок, една скилидка чесън, половин лъжичка горчица, връзка магданоз, връзка босилек, черен пипер, вода и сол на вкус. Всичко се поставя в блендер или пасатор, добавя се малко вода за по-лесно разбиване и чудото е факт! 

Кетчупът също става прекрасен в домашни условия. А чипсът? Успешно може да бъде заменен с добре приготвени и безвредни картофки у дома, изпържени в кокосова мазнина или още по-добре запечени във фурната. Рецептите за полезни сладкиши са безброй, включително вегански, а безвредните подсладители са в изобилие на българския пазар. С напитките е още по-лесно – вариантите са многобройни. Колбасите е най-добре да бъдат изхвърлени от менюто на всеки уважаващ себе си човек. Ако ще хапвате месо, то най-добре е да го купите от фермер, за когото сте проучили как гледа животните си и с какво ги храни.  

Важно е да не забравяме, че сме родени със свободен избор и сами решаваме какво и кога да консумираме. Ако приложим на практика съвета на древните нашата храна да бъде нашето лекарство, ще си гарантираме здраве, радост и ще добавим години към живота си!