Защо пчелите не трябва да се унищожават? 353 EcoSapiens.bg

Никак не е приятно да бъдете ужилени от пчела и никой няма да ви убеждава в противното. Но, за разлика от осите, стършелите и другите жилещи насекоми, пчелите не трябва да се унищожават. Това е така не само заради вкусния медец, на чиято консумация се радваме и не само заради пчелния прашец и пчелното млечице, който заради целебните си свойства намират все по-широко разпространение във фармацията и винаги са били неразделна част от традиционната българска лечителска практика, (наричана незнайно защо нетрадиционна медицина; по традиционно от билкарството и отглеждането на пчели надали има в България), а защото без наличието на пчелни семейства, нямаше да съществува и човечеството. Дори да не вярвате на EcoSapiens.bg, повярвайте на Айнщайн, който много преди съвременните учени да съсредоточат вниманието си върху огромното значение на пчелите за човечеството, е казал „ Ако изчезнат пчелите, човечеството ще може да просъществува само 4 години преди да изчезне“. 

Основната дейност на доставящите ни мед пърхащи работнички е да опрашват растенията, благодарение на което ние разполагаме с голямо разнообразие от култури, с които се храним. За да сме още по-точни, те опрашват около 50% от всички растителни видове, които съществуват в нашия свят. Ако пчелите престанат да се занимават с характерната за тях дейност, добивите, реколтата и икономиката ни би се сринала, а земеделието на хората изобщо не би просъществувало. Казано накратко - изобщо няма да ни е до липсата на вкусен медец или пък ще оплакваме липсата на пчелния прашец, с който те ни даряват. Просто няма да има с какво да се изхранваме!

Със сериозни проблеми, свързани с опазването на популацията от медоносни пчели, вече са се сблъскали много развити държави, включително Англия и Китай. Поради не много ясни причини още след 2006 г. се наблюдава драстичен спад на пчелните семейства. Някои специалисти обвиняват за това унищожаване използването на фатални за здравето на пчелите растителни пестициди, използването на ГМО продукти, глобалното затопляне и всички климатични изменения, дори и масовата употреба на мобилни телефони и изграждането на мобилните мрежи. Всъщност не само Айнщайн, но дори Хипократ и Вергилий, които са провеждали изследвания върху необходимостта на човечеството от наличието на пчелни семейства, биха се обърнали в гробовете си, ако можеха да видят накъде върви нашият модерно устроен съвременен свят и как пчелните семейства биват убивани уж несъзнателно.

Да разгледаме каква е обстановката у нас. Поради липса на строги закони, както и проследяване на съществуващите, в България не всички пчелни семейства са регистрирани. По неофициални данни се смята, че те са около 1, 2 млн, което никак не е малко предвид неголямата територия на страната ни. 

Особена защита за българската пчела от рода Apis mellifera не се предлага. На фона на почти безразборно използваните растителни пестициди, унищожаващи пчелните семейства, започва да се превръща в масова практика нелегалното внасяне на пчели майки от чужбина. Резултатът от тези категорично недобри производствени пчеларски практики е намаляване имунитета на нашенската пчела и заразяването ѝ с непознати за нас болести. С цел да не бъдат заразени и други нашенски пчелни семейства, се предлага като превантивно средство да се предприеме изгаряне на всички кошери, криещи рискове за останалите. И все пак този проблем, свързан с трайното унищожение на пчелните семейства, е нищожен спрямо огромните количества пестициди, попадащи в пчелните среди.

Защо пчелите не трябва да се унищожават? 354 EcoSapiens.bg

Горепосочената информация няма само чисто познавателен характер, а цели наистина да докаже защо пчелите не трябва да се убиват. Освен да опазим тяхната популация обаче и да съхраним земеделието и живота си, е важно и да съумеем да се стремим към добри производствени пчеларски практики, за да можем да извлечем от дейността на тези трудолюбиви работнички един наистина екологично чист и висококачествен продукт без добавена захар, глюкоза и вредни химикали. От пчелите зависи нашето съществуване и това на планетата Земя! Ето защо отговорността е на всеки един от нас! 

Ще сме изключително благодарни да споделите тази полезна статия с възможно повече загрижени за планетата ни хора.