червените плодове - мощен антиоксидант EcoSapiens.bg

червени плодове - мощен антиоксидант

Сещате ли се за онази мисъл на Мечо Пух от детската книжка (а защо не и за възрастни?!) на английския автор А. Милн, която гласи: Колкото повече, толкова повече. Цитираме я, защото тя е в пряка връзка с нашата тема за най-полезните супер храни в света - колкото повече и по-често консумирате от тях, на толкова повече здраве и дълголетие ще се радвате. 

Преди да разгледаме кои са най-полезните супер храни в света, да изясним какво стои зад понятието супер храни. Всъщност няма общовалидна дефиниция. Тъй като е сравнително ново словосъчетание, с него се обозначават всички онези натурални храни, които съдържат в себе си огромно количество полезни вещества в съвсем малка порция хранителен продукт. Известни са и като супер нутриенти.

Сега да преминем по същество и да разгледаме кои са те.

Червените плодове

Всеки, който се е интересувал поне малко от здравословно хранене, се е натъквал на подробна информация и хвалебствия, отправени към китайското плодче годжи-бери. И с пълно право- то е обявено за една от най-полезните супер храни в света. 

Не е необходимо обаче веднага да се отправите към Хималаите в търсене на годжи бери. Не само защото то се предлага и на родния пазар в изсушен вид, а защото и ние си имаме безброй нашенски годжи-берита - боровинки, малини, къпини, ягоди, арония, шипки и всякакви други червени плодчета, наричани горски плодове. Като прибавим към тях вишната и черешата, ще ги назовем събирателно червени плодове. Всички те са ценен източник на антоцианини, каротеноиди и аскорбинова киселина - отново перфектна комбинация, която се бори успешно срещу свободните радикали и ни предпазва от редица сериозни заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак и др.

Кокосови орехи EcoSapiens.bg

Кокосови орехи

Кокосов орех

Надали сте чували, че кокосовата палма е наричана Дървото на живота от местните жители на Карибите. Няма и капка случайност в избора на подобно име. Кокосовият орех може да бъде консумиран под всякаква форма - суров, като вода за пиене или масло за кулинарни или пък козметични цели. Кокосът има противоинфекциозни и антибактериални свойства, които далеч надхвърлят чисто хранителните му достойнства. Той е ефективен дори и при борбата с рак, особено рак на гърдата.

Сладък пипер - чушки EcoSapiens.bg

Сладък пипер

Сладък пипер 

При споменаването на пипер сигурно си представяте несравнимият вкус на домашно отглежданите чушки, които сме свикнали да виждаме лятно време по селата или да се продават изложени по сергиите покрай пътя. Да, именно те са полезни за нашето здраве, а не онези, които изглеждат като направени под калъп и които се продават целогодишно в големите вериги магазини. Може да изглеждат сякаш подготвени за модно дефиле, но всъщност няма и помен от полезните съставки, които притежава домашно отглежданият  пипер.

Домашно отглежданите чушки са нещо безценно, което същевременно е толкова обичайно за нас, че го възприемаме като нищо кой знае какво. Не са екзотични зеленчуци като аспержите например, по които американците буквално припадат, след като най-накрая са решили да се съсредоточат върху здравословното хранене…

Чушките, особено червените, съдържат много повече витамин С отколкото лимона или лимоновия сок. Безценните им съставки са толкова много, че дори ще е трудно да ги изброим тук. Но няма как да не ви споделим, че консумирайки чушки, вие подсилвате имунната си система, грижите се за сърцето си, контролирате нивата на холестерола и се предпазвате от заболявания като артрит, астма, дори и рак. 

Грозде EcoSapiens.bg

Грозде

Грозде 

Независимо дали е бяло или червено, гроздето не само че има превъзходен вкус, но е истински коктейл от витамини (витамин А, витамини от В групата, витамини С и Д), желязо, калций, калий, желязо и магнезий. Внимавайте единствено да не прекалявате с него, защото съдържа и много захари. 

Лечебни водорасли

Истинска заблуда ще е да си мислите, че водораслите се използват само от японците за направата на суши. Лечебните водорасли, които са невероятен хранителен източник, са били познати от древността. Синьо-зелените водорасли, известни като спирулина, както и зелените водорасли хлорела, са изключително богати на витамин А, С, Е, витамини от В-групата, магнезий, калций и желязо. Освен това се усвояват много лесно от човешкия организъм, което им дава пълното право да са сред най-известните супер нутриенти в света.

Цитросови плодове EcoSapiens.bg

Цитросови плодове

Цитрусови плодове

Относно ползите на цитрусовите плодове е излишно да се говори. Ако казваме за някой милиардер, че е фрашкан с пари, то цитрусите са фрашкани с витамини - витамин С ( огромно количество), витамини от В групата, витамин А и Р, както и много безценни за здравето ни минерали. На фона на захарите, които съдържат, те са изненадващо нискокалорични и поради детоксикиращия си ефект са особено подходящи по време на диети.

Най-разпространените цитрусови плодове в България са портокалите, мандарините, лимоните, лаймовете, грейпфрута и помелото. Кивито, ананаса и бананите не се причисляват към цитрусовите плодове, но това не означава, че те не са полезни. Просто пояснителна информация.

Ако имате късмет, можете да попаднете и на по-екзотични цитрусови плодове като кара кара, кумкуат, папеда или ръката на Буда. Поради отдалечеността на страните, от които те произхождат, цената им няма да ви се стори особено приемлива, но те също съдържат всички гореизброени полезни вещества. А и всяка екзотика си е и с екзотична цена…

Люти чушлета

Те съдържат в себе си всичко онова, което притежава и сладкият пипер, но към него имат и бонус. Активната съставка на лютите чушлета е капсаицин- именно тя им придава лютивия вкус, който е прекалено непоносим за някои хора. Няма да ги съдим, но ще им споделим, че капсаицина е сред най-мощните антиоксиданти. Струва си поне от време на време да си гризвате по хапчица люта чушка с цел да се погрижите за здравето си, а и повишават апетита.

Броколи EcoSapiens.bg

Броколи

Броколи

За съжаление не са много феновете на този изискан къдрав тъмно зелен зеленчук. Не е ясно защо, но можем наистина да ги съжаляваме. Броколито е признат от всички специалисти за един от най-мощните антиоксиданти, а може би още по-впечатляващо е, че той е от броящите се на пръсти зеленчуци, които съдържат в себе си Q 10. Съкращението на онази съставка, която срещаме по повечето кремове и лосиони, борещи се срещу стареенето на кожата ни. Но вълшебните сили на броколито не се ограничават дотук. Той съдържа в себе си голямо количество витамин С, витамин К, полифеноли, калций и калий, както и фолиева киселина, което го превръща в мощно средство в борбата с рака- болест, чието лечение не винаги е възможно само с едно средство. Възможно е обаче да се попречи на развитието му - задача, с която броколито доста успешно се бори. 

Ядки, семена, кълнове и поници EcoSapiens.bg

Ядки, семена, кълнове и поници

Ядки, семена, кълнове и поници

За семената и кълновете е изписано много, защото те ненапразно са възхвалявани и считани за едни от най-здравословните хранителни продукти в цял свят. Все пак няма как да не изтъкнем факта, че кълновете и пониците са истинския Извор на живота и за разлика от боб, леща, грах и т.н. са извънредно лесно смилаема храна. Конопеното семе пък съдържа в себе си над 60 % растителни протеини, уникална комбинация от омега 3 и 6 мастни киселини в съотношение 1:3, минерали и други безценни вещества.

Когато говорим за ядки и за тяхното благотворно влияние върху общото ни здраве, е важно да подчертаем, че става въпрос за сурови ядки. Да не се осолени, захаросани, гарнирани, карамелизирани и т.н. Достатъчна ви е само една шепа сурови орехови ядки на ден, за да възвърнете концентрацията си и да подобрите паметта си, а в една ядка бразилски орех се съдържа почти толкова селен, колкото е препоръчителният му дневен прием! 

Цвекло - полезно за пречистване на кръвта EcoSapiens.bg

Цвекло

Цвекло

Подобно на спанака и на броколито, този зеленчук също е недолюбван от много хора. И тях ще съжалим, защото последните проучвания сочат, че червеното цвекло е от най-мощните познати ни антиоксиданти. Неговите сили са били познати още на средновековните европейци, които са го използвали за подсилване на имунитета си. 

Днес е известно, че сокът от червено цвекло способства за пречистване на кръвта, успокоява всякакви стомашни разстройства (диария, повръщане и т.н.), служи като превенция срещу хепатит и рак. Консумацията му е препоръчителна за всички жени, които страдат от хормонални смущения или са на прага на менопаузата.

Спанак

Навярно веднага ще си спомните за Попай Моряка, който във всяка серия на детското анимационно филмче се тъпчеше със спанак, за да стане много силен. Както и за това, на което са ни учили майките и бабите ни - спанакът е най-богатият на желязо зеленчук. Това не е съвсем вярно, тъй като се оказва, че навремето учените, старателно провеждали наблюдения върху него, са допуснали сериозни грешки по отношение изчисляването на количеството желязо в спанака. Да, сериозна грешка от тяхна страна, но си остава факт, че той продължава да си се пръска по шевовете от желязо (макар и не толкова, колкото се е смятало първоначално). 

Подобно на броколито, той също не е любимо ястие на мнозина, но и отново като броколито - съдържа Q10, редица незаменими вещества и е един от най-добрите антиоксиданти. Така че не разбулвайте мита за огромното количество желязо, което съдържа, пред децата си. Напротив - научете ги да го консумират, импровизирайки с различни рецепти. В краен вариант им предложете следната алтернатива - или да си похапнат цялата спаначена супа, или да си извлекат необходимото за организма им желязо изяждайки лъжицата, с която се хранят. Пред подобен избор бихте се изненадали колко много може да им се услади спанака!

Домати EcoSapiens.bg

Домати

Домати

Да, звучат прекалено традиционно и затова не ги възприемаме като супер храна, каквато всъщност са те. Доматите съдържат ликопен - антиоксидант, който не само се грижи за крепкото ви здраве и младежкия вид на кожата ви, но и ви предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи. Което ни подсеща да ви осведомим, че всички полезни свойства на доматите се съдържат предимно в раслите на слънце бабини домати (или био продукцията), а не в купешките домати, които са със съмнителен произход. Подобно на купешките чушки.

Мед и пчелен прашец

Наред с чесъна, който ще споменем по-долу, те се явяват мощен природен антибиотик. Това е причината хората, използващи мед вместо захар за подслаждане на храната и напитките си, да се гордеят със своето здраве, здрав стомах и стабилен сън. Освен това пчелният прашец и меда укрепват сърцето и подпомагат дейността на дихателната система.

Чесън

Може би именно заради целебните свойства на чесъна, с него през Средновековието хората са  гонели Дявола. Днес знаем, че чесънът няма да ни помогне за тази цел, но ако придобием навика да го консумираме по-често, ще си спестим доста финансови средства, които отделяме за закупуването на синтетичните медикаменти, продавани в аптеките. Чесънът е не просто супер храна - той е натурален антибиотик, който успешно лекува почти всякакви вируси и инфекции.

*  Всички гореописани храни са безспорно признати за най-полезните супер храни в света, но ако страдате от някакво заболяване е добре да се консултирате с личния си лекар относно това кои храни са най-полезни във вашия конкретен случай и дали е желателно да ги консумирате често. При някои заболявания (диабет, подагра и т.н.) изказвания, като  на Мечо Пух за: Колкото повече, толкова повече, не са общовалидни. Също така не забравяйте, че е важно и препоръчително да се консумират храни от географския район, в който живеете. Това, което е расло в близост до местоживеенето ви, е много по-вероятно да се абсорбира по-пълноценно от организма ви и да му даде нужните съставки в правилната пропорция, отколкото онова, което е отгледано в другия край на планетата Земя и му е коствало прекалено дълго време, преди да бъде доставено до вас.

Ще се радваме, ако споделите тази статия с приятели, така ни подкрепяте и давате шанс да развиваме и популяризираме EcoSapiens.bg. Благодарим ви.