Разлика между видовете чай - бял, зелен, черен и червен чай EcoSapiens.bg

Видовете чай са всъщност шест

Каква би била асоциацията в главата ви при споменаването на думичката англичани или Англия? Вероятно брекзит, защото напоследък само за това се говори в медиите. Но с англичаните вероятно ще свържете и техните неизбежни разговори за времето и най-вече дали пак ще вали, както и техните вековните чаени традиции и типичният английски следобеден чай. Откъдето идва и огромната заблуда, че чаят е лично откритие на англичаните, с което те много се гордеят. Да, те наистина пият много чай и то следобед, наблюдавайки стичащите се дъждовни капки през прозореца на къщата си, но чаят всъщност е открит в Китай, където още преди настъпването на новата ера са проведени обширни изследвания върху неговите вълшебни свойства, както и е направена първата класификация на видовете чай. Така че ще оставим англичаните гордо да пият своя следобеден чай и ще се насочим към Китай, разнищвайки темата за разликата между бял чай, зелен чай, черен чай и червен чай.

Китайската чаена традиция съществува не от векове, а от хилядолетия и днес Китай произвежда впечатляващо количество видове чай, някои от които с толкова странни имена, че трудно бихме могли да произнесем. Както казва учителят Лам Кам Чуен „Китайският модел на чая е изкуство, което комбинира оценяването на изключителни вкусове, аромати и лечебни свойства на много различни видове чай с уважение към чая и хората, които го пият.“

Китайците разграничават 6 типа чай, но тъй като ние няма да се правим на толкова изтънчени познавачи, ще се спрем само върху най-разпространените видове- бял чай, зелен чай, черен чай и червен чай. За да си имате едно наум ще добавим само, че съществуват също така светлозелен и жълт чай. 

Бял чай

Този вид чай е с по-светли на цвят листа, някои от които са покрити с ефирен бял мъх, придаващ им цвят на пепел. Разликата им с всички останали видове чай е не само цвета им, но и ненатрапчивия аромат, който за мнозина би се сторил прекалено ненатрапчив. Все едно пиете малко по-странна на вкус топла вода. Подобна мисъл обаче би се сторила много обидна за един истински експерт по чайовете, който много добре знае, че истинският вкус на белия чай се усеща в задната част на устата, като се разпростира от езика към гърлото. Би могъл да се определи като комбинация от горчиво и сладко на вкус, но едва уловимо.

Вероятно именно заради факта, че истинският бял чай няма отчетлив вкус, той не е особено популярен. Също така е доста скъп, защото се отглежда по-трудно. Изключение правят белите чайове  Пай Му Тан (бял космат маймунски чай), Пай Лунг Чу (бял чай драконова топка) и Пао Хао Ин Чи (чай сребърна игла), които са много популярни в Азия.

Зелен чай

Отличаването на един зелен чай от черен или червен чай не е толкова лесно що касае външния му вид. Може да има дори вид на жълт чай, което зависи предимно от това какъв сорт е и как е приготвен. Ароматът му се усеща чак когато го отпивате, но за разлика от белите чайове той има много по-осезаем послевкус.

Зелените чайове се берат винаги точно преди настъпването на дъждовете, около март месец. Дори според китайците ако листата му бъдат набрани след падането на първите дъждове, те вече за нищо не стават. А по отношение на отглеждането на чай надали има по-вещи от тях.

Подобно на отлежалите вина, зеленият чай е по-скъп и вкусен, когато е по-стар. Истинско съкровище ще е ако имате възможността да попаднете на сорт, който е на няколко години, особено ако е чай Поли, известен и като Ку Танг. За да не ви доскучаем, ще ви разкрием, че Ку Танг в превод означава чай- гащи, защото работничките- берачки пъхали най-хубавите чаените листа в гащите си, за да могат да ги запазят за себе си.

Говорейки за това каква е разликата между един или друг вид чай, няма как да не изтъкнем и това, че зелените чайове имат силен детокс ефект.

Черен чай

Вероятно най-популярният сред европейците вид чай, чиито листа наистина са черни, но приготвената от тях топла напитка е по-скоро жълта. Много силен чай, който в началото може и да не ви допадне особено много, защото е доста горчив. Каквото всъщност е и кафето и което също така може да бъде заменено от чаша черен чай. Защото той ще ви тонизира и ще ви държи много по-дълго време заредени с енергия, отколкото кафето.

Различното на черния чай от останалите видове чай (освен че ви зарежда с енергия) е това, че той променя вкуса си след всяка една глътка, докато накрая от горчив започва да става все по-приятен за пиене.

Червен чай

Ето тук отново ще се върнем на англичаните, защото почти всички техни чайове се произвеждат от този вид чай. Да, изненада! Защото всъщност целият западен свят казва на червения чай черен.

Типичен за червен/черен чай е английският Darjeeling First Flush. Ако се питате каква е причината англичаните да си падат толкова по червените чайове, то веднага ще споделим с вас- качественият червен чай е изключително силен и към  него спокойно могат да се прибавят и други съставки без да се губи вкуса или аромата му. Каквото и да добавите към един червен чай- прясно мляко, захар, мед и т.н.- чаеният аромат и вкус ще са доминиращи.

И последно- това, което европейците считат за червен чай е чаят Ройбос, който се произвежда от растението Asparathus linearis, а не от чаения храст Camelia sinensis, от който се произвеждат всички гореспоменати видове чай.

Независимо как наричате чая си, независимо дали предпочитате той да е зелен или черен, да го пиете топъл или студен, да му добавите мед или захар, тази напитка е втората по консумация в света след водата. И има защо.

* Ако статията за видовете чай бе полезна за вас, ще сме ви благодарни да я споделите с приятели.