Рецепта за бърз и вкусен веган хляб без глутен и без мая 515 EcoSapiens.bg

С малки изключения, като например кварталното кръчме пред вас, сигурно сте забелязали как изглеждат съвременните менюта по ресторантите. Независимо каква по народност кухня предлагат те и независимо дали на табелите им пише Рибен ресторант или Пицария. Все някъде в менюто на конкретния ресторант ще срещнете надпис, показващ кои ястия какви алергени съдържат. Защото алергените причиняват алергии, а алергиите в наши дни направо процъфтяват. А сред най-често срещаните алергии са точно тези, които организма ни проявява към глутен. Поради което, без да се правим на твърде изтънчени шеф майстори, ще ви покажем как лесно и бързо можете да си приготвите безглутенов хляб, който дори не съдържа мая. В крайна сметка едно е да консумирате полуготова храна в поредния ресторант и съвсем друго да усетите аромата на прясно изпечен и вкусен хляб, който се носи от собствената ви фурна. 

Не хуквайте да купувате домашна хлебопекарна, ако не разполагате с такава! За нашата рецепта за бърз и вкусен хляб без глутен и без мая не се нуждаете от такава. Достатъчно е само да разполагате с печка с фурна, а ще е истинска изненада за нас, ако нямате.

Спестяваме ви закупуването на поредния електроуред, но все пак вероятно ще трябва да отскочите до някой хранителен магазин (може би в конкретния ни случай малкото квартално магазинче в блока до вас няма да се окаже подходящо) , за да се сдобиете със следните продукти и в следните количества:

140 г брашно от нахут

160 г оризово брашно

250 мл кокосово мляко

2 с. л. царевично нишесте (най-добре да е БИО за да си гарантирате, че няма да е от ГМО царевица)

2 с. л. безглутенов бакпулвер

безглутенова сода (колкото да покрие върха на чаена лъжичка)

1 ч. л. оризов оцет (може да бъде заменен и с обикновен ябълков)

Може би малко сме ви поизтормозили с този списък, но пък ви очаква една приятна изненада - нашата рецепта за бърз и вкусен веган хляб без глутен и без мая не изисква никакво месене! Единствено към списъка с изброените продукти забравихме да споменем, че ще ви трябва и около 60 мл вода, но това не би трябвало да е проблем, ако няма авария в блока/квартала ви. А в подобен случай надали изобщо ще ви е  до приготвяне на каквото и да е…

Тъй като сме обещали крайната ви цел да е не само добър, хранителен и здравословен, но и бърз хляб, можете още преди да сте започнали със смесването на продуктите, да включите фурната си на 180 градуса, за да може да загрява.

Безглутенов хляб, без мляко, без яйца - подходящ за вегани и вегетарианци. Вкусна и здравословна рецепта за хляб. EcoSapiens.bg

Е да започваме. Пригответе си 2 купи. В едната купа смесете брашната (няма да е зле да ги пресеете преди това) с нишестето и бакпулвера. В друга купа смесете млякото и водата, а после към тях прибавете содата, която предварително сте изгасили в оцета. Изсипете всички мокри съставки в купата със сухите и разбърквайте с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. 

Тестото, което получите, трябва по текстура да напомня това на кекса. Изсипете го в стандартна продълговата форма за кекс, която ако е със залепващо покритие трябва предварително да бъде намазана с мазнина. Най-добре ползвайте кокосова мазнина – тя запазва своята безвредност дори при високо нагряване, но има все пак специфичен аромат на кокос, с който не всеки е свикнал. Ние от EcoSapies.bg я предпочитаме пред останалите мазнини за готвене. Алтернативен вариант е да ползвате гхи.

След това покрийте вашият бъдещ вкусен, хранителен и здравословен веган хляб с хартия за печене и го оставете така около 40 мин., след което отстранете хартията за печене и го оставете за още около 20 мин да се пече открит.

Вече спокойно можем да ви кажем Воала и Добър Апетит! Само изчакайте малко вашето творение да поизстине преди да се насладите на вкуса му, защото в противен случай формата му може да се сплеска по време на разрязването.

Добър апетит и не забравяте да споделите тази рецепта за бърз и напълно безглутенов веган хляб, за да могат повече хора да я научат и използват.

* Подобни рецепти за здравословен хляб изключващи глутен, мая, яйца и млечни продукти са рядкост, затова ще сме ви благодарни, ако споделите тази прекрасна и полезна рецепта с повече хора.