В ежедневието ни все повече се споменава за това как и защо трябва да пречистите организма си от токсини и за целта се предлагат най-разнообразни методи за детоксикация. Преди обаче да преминем към конкретните детоксикиращи начини и средства, ще е добре да разясним какво се крие зад  понятието детоксикация или детокс (detox) . Може би най-точната им дефиниция можете да намерите в тълковния речник на Кеймбридж, според който това е период, през който човек не трябва да приема никакви вредни и нездравословни храни, напитки и медикаменти с цел пречистване на организма си. Максимално освобождаване от токсините, които са се натрупали съзнателно (чрез прием на синтетични медикаменти, алкохол, нездравословна храна и т.н.)  или несъзнателно (вдишване на мръсния въздух, сред който живеем или пък къпането в замърсените водоизточници, сред които сме заобиколени) в него. Да облекчите функциите на черния си дроб, който вече сте изтощили. Детокс за вас е онова, което за компютъра ви се явява копчето Restart. Все едно да рестартирате целия си организъм чрез освобождаване от токсини.

Съществуват най-разнообразни детокс режими, детоксикиращи храни, детоксикиращи хранителни добавки и други методи за очистване на организма, но за тях можете да намерите пълна информация из медийното пространство и в пресата. Идеята ни е тук да изброим само най-главните и значими методи за детокс, с което се заемаме веднага.

1. Детокс на тялото чрез сокове

Може би най-популярният метод за пречистване на тялото ни е чрез соколечение. Изразява се чрез прием на плодови или зеленчукови сокове, или комбинацията от двете. Зеленчуците, които най-ефикасно водят до пречистване от токсини са червеното цвекло, зелето, морковите, броколито и водораслите спирулина и хлорела, а detox първенците сред плодовете са гроздето, динята, черешите, ябълките и всички цитрусови плодове. Можете да си правите различни плодови и зеленчукови миксове, но за пречистване са годни само онези плодове и зеленчуци, които отговарят на следните критерии - да са пресни, сезонни и органични. Нищо, което е пръскано с пестициди или пък е пропътувало огромни разстояния, за да цъфне на масата ви, не е годно за каквото и да е освобождаване от токсини. То дори ще ви ги набави.

Детокс на организма чрез сокове EcoSapiens.bg

Детокс чрез сокове

2. Детоксикиране на организма чрез сух пост 

Сухият пост за детоксикация на организма е известен и като абсолютен пост, защото по време на спазването му не е разрешен прием нито на храна, нито на течности (включително и на вода).  Термирането е точно това – три дни в абсолютен пост – без капка вода и без залък храна.  Създадено е преди много векове от монаси, които заети в своите духовни мисли, не изпитвали физическа необходимост да пият вода или пък да се хранят. Оцелели са именно защото по този начин се постига абсолютно пречистване на човешкото тяло. Имайте предвид, че подобен пост не е препоръчително да се практикува повече от 3 дни без лекарско наблюдение ( факт е, че има рекордьори които са достигали до 10 дни, а световния рекорд е 13 дни, но определено това не е шега работа и изисква голяма предварителна психическа и физическа подготовка) и като цяло не е за всеки, защото може да се окаже изключително опасно начинание. 

3. Детоксикация чрез воден пост

Водният пост е пълно ограничаване от прием на храна, но пък може да се пие вода. В сравнение със сухия пост може да ви се стори лесна работа, но не се заблуждавайте. При детоксикацията на тялото чрез воден пост е препоръчително да сте много внимателни или да го практикувате под лекарски надзор, дори и да нямате никакви здравословни проблеми. И в никакъв случай не бъркайте сухият и водният пост с онзи пост, за който се споменава в светите книги „И след като пости четирийсет дни и четирийсет нощи, най-сетне огладня“ (Матея 4:2). Дори няма да успеете да огладнеете, защото няма да сте оцелели… Все пак не всеки може да има способностите на светците описани в Библията.

Детокс чрез воден пост EcoSapiens.bg

Детокс без храна, чрез воден пост

4. Пост по метода на Лидия Ковачева – съчетание от билкови чайове и плодове

Това е един от най-приятните и леки варианти за постене и пречистване на организма в сравнение с абсолютния (сухия) и водния пост. При плодово-чаения пост на Лидия Ковачева ефекта се наблюдава след поне 10-14 дни. Има хора, които са правили по 40 и повече дни такъв пост, но те са малцина и определено са спазвали стриктно препоръките на Лидия Ковачева и лекуващите ги доктори. 

Важно за всички постове е: 

    а) След всеки един пост (колкото и безобиден да изглежда той) е от огромно значение за здравето ви как да се захраните плавно след неговото приключване. В крайна сметка идеята на постенето не е да претоварите организма си и да го увредите - това е реална опасност, ако не подходите разумно и с необходимия опит. Захранването след пост е дори понякога по-важно от самия пост.

    б) В повечето случаи се пости до лечебна криза или докато лекарят, който контролира постенето прецени, че състоянието ви не е добро. Спирането на поста по-време на лечебната криза не винаги е наложително, защото състоянието ви може и да се стабилизира. Крайната преценка отново зависи от специалиста, следящ процеса на детокс чрез пост. 

5. Упражнения за детокс чрез дишане

Съществуват специални упражнения за дишане, чрез които можете да стимулирате циркулацията на кислород в организма ви и да подпомогнете по този начин пречистването му. Тук няма нищо сложно, а при правилно изпълнение не би трябвало да има и нищо опасно - необходимо е просто да се научите в продължение на няколко минути да поемате дълбоко въздух, след което да освободите плавно гърдите си от него. Все пак има и методи на дишане, които са твърде специфични както например холотропното дишане, при което определено трябва да имате специалист до себе си, който да ви насочва и води. Има и редица методи за дишане от Учителя Петър Дънов, които дават изключително добри резултати и са много приятни и лесно приложими.

Моля не опитвайте методи за дишане за които не сте сигурни, че са напълно безопасни.  Също така имайте предвид, че като цяло метода е добре да е допълващ, а не водещ т.е. изчистването от токсични вещества чрез дишане е много по-бавен процес, отколкото чрез изпотяване например.

6. Пречистване чрез билки и ароматни треви

Да, добрите стари билки, за които се знае, че могат да вършат чудеса. Направо ще е непосилна за нас задача да изброим всички онези, които вършат чудеса по отношение освобождаване от токсините, но и няма как да подминем  родните мащерка, глухарче, млечен бодил и коприва, както и по-екзотичният евкалипт и индийски люляк.

7. Очистване от токсини чрез зелен чай

В тотална грешка ще сме ако приемаме, че всичко с надпис Made in China е поредният китайски боклук. Най-доброто доказателство в подкрепа на това твърдение е зеленият чай - сред най-великите китайски открития на всички времена. Той ефикасно отстранява и очиства тялото от натрупалите се в него токсини, в резултат на което се постига не само вътрешно пречистване, но и външно. Кожата възвръща младежкия си вид и еластичността си, а е и много вероятно по време на спазването на детоксикиращ режим със зелен чай да свалите някое и друго килце.

Пречистване с билки и ароматни треви EcoSapiens.bg

Пречистване с билки и ароматни треви

8. Хидротерапия - добър метод за детоксикация и пречистване

Знаете ли кой е Ферейдун Батманджелидж ( Fereydoon Batmanghelidj) ? Американски лечител (но както се досетихте от името му, от ирански произход) и ученик на всеизвестния Александър Флеминг, който е съсредоточил цялото си внимание върху лечението с вода. Негово е следното твърдение „Водата е най-важният елемент, свързващ функциите на всички структури, които правят човека в пълноценен живот „зависим от водата“ живот на Земята“. Малко сложно звучи, но си е самата истината. Независимо дали я пием или се къпем с нея, ние не можем да живеем без пречистващата сила на водата. А идеята на детоксикация чрез хидротерапия е редовно да си взимате горещ душ за 5 мин., след което да облеете тялото си със студена вода за около 30 сек. И повярвайте - наистина действа пречистващо, но и отново не е за всеки, тъй като редуването на топло и студено при нетренирани тела и в неподходяща среда понякога може да доведе до настинки и други усложнения!

Детоксикация чрез хидротерапия EcoSapiens.bg

Детоксикация чрез хидротерапия

9. Премахване на токсини чрез изпотяване

Да се изпотяваш не е много приятно като усещане, нито пък е приятно за хората около вас. Но с потта, която отделяте, вие всъщност постигате така  желаното освобождаване от токсини. Можете да го постигнете чрез джогинг, чрез фитнес упражнения, чрез скачане на въже и всякакъв друг спорт, който ви е приятен за практикуване и който неминуемо води до изпотяване.

Премахване на токсини чрез изпотяване EcoSapiens.bg

Премахване на токсини чрез изпотяване

10. Освобождаване от токсините чрез пара

Пречистването от токсини чрез пара не изисква никакви физически усилия от вас. Отдайте се на релакс, а може би и малко повече търпение, като започнете редовно да посещавате сауна, мароканска баня, руска баня, турска баня, римска баня и всякакви други вариации на парната баня. Ако все още не сте чували - има вече и японска баня, която всъщност е съчетание между термо и хидротерапия. Отличен метод за пречистване от токсини и качествена детоксикация на организма!

11. Детоксикация чрез йога

Може би не се учудвате, когато чуете, че сред най-добрите методи за детоксикация е практикуването на т. нар. Аюрведа йога. Предлагат се и йога курсове за начинаещи, а и никой не се е родил научен на каквото и да е. Така че ако обичате такъв тип натоварване смело се впуснете в приключението.

Изчистване от токсини и детоксикация на тялото чрез йога EcoSapiens.bg

Изчистване от токсини чрез йога

12. Детоксикация на дебелото черво чрез клизми


Детоксикацията чрез клизми има множество привърженици в цял свят, но не са малко и хората, на които не им допада този метод. Затова няма да навлизаме в конкретики, но имайте предвид, че дебелото черво е един от най-важните органи на храносмилателната система и ако то е затлачено, неимоверно това ще окаже негативно влияние на целия организъм. Ето защо много често се започва именно с прочистване на дебелото черво или се прави в комбинация с някой от другите методи описани по-горе. 

Вече ви запознахме с това, което ние знаем като методи за детоксикация. От вас зависи към кой  начин ще се насочите, за да можете да се рестартирате и с нови сили да се радвате на живота и здравето си! А ако знаете и по-добри похвати за детокс ще сме благодарни да ги споделите по-долу в полето за коментари.  Разбира се споделянето на подобни полезни статии е важно за нас, затова ще сме Ви изключително благодарни, ако го направите през някои от бутоните по-долу.

Статията е актуализирана на 2.11.2019 г.