Хелиотерапия - здравословен дар от Слънцето 641 EcoSapiens.bg

Слънчеви бани

За термина хелиотерапия надали сте учили в училище. Но със сигурност в часовете по литература сте изучавали имената на древногръцките и древноримските богове и сте чували за Хелиос - Богът на слънцето според древногръцката митология. Именно от неговото име произхожда и понятието хелиотерапия - лечение чрез излагане на тялото ни на слънчевите лъчи. И именно тук накратко ще ви запознаем защо сме кръстили темата си Хелиотерапия - здравословен дар от Слънцето.

Макар първата клиника, която официално налага лечението чрез слънце и го нарича с термина  хелиотерапия, да е отворена в Швейцария през 1903 г. от Огюст Ролиер (известен и с прякора си Слънчевият доктор), целебните сили на слънцето са били известни още на древните народи. Така например в Древен Египет домовете и храмовете са били винаги ориентирани към слънцето. Древните римляни са се лекували чрез редовно практикуване на слънчеви бани, а за Древна Гърция да не говорим - вече споменахме, че са боготворели Хелиос.

Да не отнемаме обаче заслугите за популяризирането на лечението чрез слънчевите бани на Огюст Ролиер. До появата на антибиотиците по време на Втората световна война, то започнало да се практикувал и в много други държави и се е считало за особено ефективно и полезно като терапия при лечение на костна туберкулоза.

Горе-долу по същото време, когато Огюст Ролиер открива в Швейцария своята клиника по хелиотерапия, Учителят Петър Дънов започва да провежда своите беседи, печелейки все по-голяма известност и последователи. И понеже сме си българи, спокойно можем да твърдим, че  в България, а по-късно и навсякъде по света не друг, а именно Петър Дънов е обяснил доста детайлно и обосновано, че слънчевите лъчи имат благоприятно въздействие за духовното и физическото ни здраве. Все пак неговите цитати и притчи продължават и днес да стават все по-популярни  и се превеждат дори на японски език. А знаем, че Япония е изключително духовно ориентирана държава ценяща високо достойните хора от цял свят.

В своите беседи Петър Дънов (духовното му име е Беинса Дуно) набляга на значимостта човек да посреща сутрин изгрева, когато слънчевото лъчение е най-полезно и благоприятно за нас. Сутрешните слънчеви бани носят здраве и дълголетие, действат целебно срещу анемия, дихателни болести, подобряват дейността на мозъка и лекуват неврози. Те са нашият здравословен дар от природата. Освен това слънцето дава и силен духовен тласък.

Изгрев - хелиотерапия EcoSapiens.bg

Изгрев на слънцето

Най-благоприятно и полезно за човешкия дух и тяло е слънчевите бани да се практикуват в интервала от 8 до 10 часа от ранна пролет до късно лято. Той обяснява, че Слънцето действа благотворно дори още преди да е изгряло: „Преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. Във време на изгрева лъчите на слънцето, които идат по права линия, имат влияние върху дихателната система и върху нашата чувствителност. А колкото наближава пладне, същите лъчи имат влияние върху храносмилателната ни система. Затова лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев - за подобрение на мозъчната нервна система, а от 9 до 12 ч - за уякване на стомаха. След обяд изобщо слънчевата енергия има малки целебни резултати. Причината за тази разлика е в различната възприемателна способност на Земята и на човешкия организъм“, ни учи още безграничната мъдрост на Учителя Петър Дънов.

Днес, чуваме точно обратното - колко е вредно слънчевото лъчение, как трябва да го избягваме и как трябва винаги когато излагаме тялото си на слънчевите лъчи да сме намазани с кремове със слънцезащитни фактори. Колкото по-високи, толкова по-добре.

Дали това е поредната мащабна кампания на козметичните фирми, предлагащи слънцезащитни продукти или дали наистина слънцето ни вреди? Кой знае. Но със сигурност ако се научите да посрещате изгрева по начина, по който Петър Дънов и неговите последователи, са го правели и правят и днес, Слънцето за вас ще се превърне в синоним на физическо здраве и духовен растеж. В сутрешните часове то е полезно, здравословно и е истински дар за човечеството. Ето защо хелиотерапията тепърва ще придобива все по-голяма популярност стига да се практикува умерено и в подходящите часове.

* Нека светлината е винаги с вас, мили читатели на блога на EcoSapiens.bg и ще се радваме, ако споделите статията с ваши приятели.