Статията е актуализирана на 29.01.2021 г.

Постарахме се тази класация да я поднесем на лесно смилаем език и същевременно да е информативна и с полезни и малко известни съвети за пчелните продукти. Признаваме си, че и за нас не бе лека задача да класифицираме по лечебни свойства всички пчелни продукти, но пък вие ще прецените дали сме се справили добре. Все пак не е лесна задача да се направи тяхна класация, тъй като реално всички те са полезни за нас хората. Да не забравяме думите на Айнщайн, който е казал, че ако останем без пчели, ни остават не повече от 4 години живот…

И за да не губим повече време в прелюдия преминаваме направо към темата ни, представяйки ви нашата подробна класация на най-полезни пчелни продукти:

1. Пчелно млечице

Пчелно млечице EcoSapiens.bg

Пчелно млечице

Пчелното млечице, което англоговорящите, или поне разбиращите английски език хора ще срещнат под названието Royal Jelly ( кралско желе) , е кръстено не случайно така. Наричано е кралско желе, защото с него се захранват личинките на бъдещата майка кралица, а самата тя го консумира през целия си живот. То, за разлика от повечето пчелни продукти, не се събира от цветята, а е лично изобретение на пчелите - работнички, които ако живееха в света на хората, нямаше изобщо да се бавят, за да го патентоват. 

Кралското желе, или пчелното млечице, е уникален продукт, представляващ смес от мед, пчелен прашец и ензими, собственоръчно приготвен от пчелите - работнички с цел осигуряване на дълголетие на тяхната майка кралица/царица. Благодарение на него тя успява да живее около 6 год., докато една обикновена работничка - пчела едва около 3- 6 седмици. 

Както разбирате, изключително е царството не само на животните, но и на насекомите. Но и ние (човешкото царство) не падаме по гръб, защото макар и да не сме разбрали какво точно се съдържа в пчелното млечице, вече знаем за неговите многобройно ползи за нашето здраве и сме се научили да го извличаме от пчелния свят.

Пчелното млечице безспорно оглавява нашата класация за най-полезните пчелни продукти, защото то наистина е уникална суперхрана, чиито плюсове е непостижимо да разгледаме само в няколко реда. Достатъчно е само да споменем, че способства регенерацията на човешките клетки, а от това твърдение, което е и научно доказано, можете сами да си вадите изводите- надали има болест, с която пчелното млечице да не може да се пребори!

Важно: малцина знаят, а и почти не се казва на хората, че за да се увеличи годността на натуралното пчелно млечице, то трябва да се съхранява при температура -100 градуса, така може да запази свойствата си до 5 месеца. При температура от -200 градуса срокът за запазване на пълноценните съставки в пчелното млечице се увеличава до няколко години.   

2. Прополис или пчелен клей

Прополис (познат и като пчелен клей) EcoSapiens.bg

Прополис (познат и като клей)

Сигурно сте попадали на това наименование когато сте решили да погледнете коя е активната съставка на някой козметичен или фармацевтичен продукт и вече ви звучи познато. Свързвате я с пчелите, но всъщност не сте много наясно какво точно трябва да се разбира под „прополис“. Както се казва в една мъдра приказка - приятел в нужда се познава и ние от EcoSapiens.bg ще се опитаме по възможно най-разбираем начин да ви разкрием какво е прополис.

Прополис означава „в името на града“ за пчелите, защото той служи не само за уплътнение на пчелния кошер, но и предпазва пчелите от навлизането в него на вредни микроорганизми. Той служи за градеж на медената пита и се извлича от смолите на различни дървесни видове, които се сливат със секретите, отделяни от пчелите по време на обработката му. 

Ако подходите към състава на прополиса като химик бихте го разгледали като безценна смесица от смола, восък, цветен прашец, етерични масла, витамини, минерали, аминокиселини и още куп полезни съставки. Именно те са отдали почетното му място в аптеките и дрогериите. 

Както споменахме в началото, прополисът се създава от пчелите не само като крепежен елемент за кошерите им. Чрез него в тях не се допуска разпространението на болести, защото е преграда за развитието на над 100 вида вредни микроорганизми – от най-обикновени бактерии до гъбички. Това е причината в научните среди да е сравняван с мощен антибиотик, какъвто е пеницилинът, но с 2 основни разлики. Прополисът не действа мигновено като останалите синтетично създадени антибиотици, но пък за сметка на това е действието му е трайно. Когато спрете да приемате даден антибиотик е много вероятно бактериалната инфекция отново да се възобнови. Ако я лекувате с прополис няма да забележите нейното „стихване“ веднага, но пък лечението ще е с траен ефект. Това е едната разлика, когато правим сравнението на този пчелен продукт със синтетичните антибиотици. Не по-маловажната е, че прополисът няма никакви странични ефекти. За разлика от пеницилина, например. Както и от всички останали синтетично създадени антибиотици. За съжаление в някои случаи, когато дадена болест е в напреднал стадии, няма време за употреба на прополис. Затова превенцията за здравето е за предпочитане пред бездействието. 

Как изглежда и за какво служи пчелният прополис на човека? 

Цветът му може да варира от бледо жълт до почти черен, в зависимост от предпочетената от пчелите смола. Има приятен вкус, а консистенцията му също може да варира от твърда до мека смес. Колкото по-мека е тя обаче, толкова по силен целебен ефект има. 

Приеман вътрешно прополисът способства за поддържане функциите на имунната ни система, действа добре на организма по време на простудни и грипни състояния и се бори активно срещу развиването на всякакви бактериални инфекции, гъбички и т.н. За външна употреба се използва масово в козметика с цел по-бързо заздравяване на рани, премахване на белези и др.

Прием на прополис под каквато и да е форма не се препоръчва при хора, страдащи от заболявания на нервната система, на черния дроб, при глаукома и хипертония. Не е препоръчително да го приемат и малки деца или хора, имащи непоносимост към пчелните продукти.

Полезно: най-често прополиса са предлага и приема под формата на спиртна тинктура. Ще ви споделим и един трик за лечение на хрема в начална форма на настинка. Намазвате няколко капчици от прополисовата тинктура на отворите на ноздрите, а дори и може да сложите и малко по-навътре и вдишвате дълбоко. Това може да се прави през няколко часа докато се нормализира дишането и се отпуши носът.

3. Перга (пчелен хляб)

Перга или другото име е пчелен хляб EcoSapiens.bg

Перга (пчелен хляб)

Можете да срещнете понятието перга и като пчелен хляб, защото без да се изхранват с него пчелите надали биха могли да съществуват. Той се явява изходен продукт на пчелния прашец, за който обстойно ще пишем в по-долните редове и се явява негов концентрат. При постигане на температура от около 33- 35 С в пчелния кошер пчелният прашец започва да претъпява млечно-кисела ферментира и се преобразува в парга. При тази обработка от пчелите те всъщност те обогатяват прашеца с ензими, така пергата става 20 пъти по-силна от пчелния прашец и разбира се много по-полезна.  Освен това капсолованият по този начин пчелен прашец запазва за много по-дълго полезните си свойства. Пчелният хляб е изключително подходящ продукт за хората, страдащи от анемия, цироза и хипатит. Важно е да бъде приеман под надзор на специалист. Както казахме, това е мощен концентрат. Затова и цената на пергата е в пъти по-висока от тази на прашеца, а и намирането на истински пчелен хляб е малко трудничко, тъй като е специфичен продукт и не се предлага от всеки производител на пчелни продукти.

4. Пчелен прашец или пчелен полен

Пчелен прашец (пчелен полен) EcoSapiens.bg

Пчелен прашец (пчелен полен)

Не си мислете, че след като освен пчелен прашец, споменаваме и другото му название – пчелен полен – това има нещо общо с алергиите, предизвиквани от полените. Категорично НЕ. 

Полените, които предизвикват алергиите и които са носени от вятъра, обикновено падат по земята, докато онези, които полепват по телата на трудолюбивите пчелички и които неизменно присъстват в тяхното меню, за нас се явяват една от най-добрите суперхрани. Безспорно уникална суперхрана, защото освен че е богата на витамини и съдържа в себе си всичките 22 необходими за здравето на човека аминокиселини. Все пак, ако здравословното ви състояние позволява напомняме, че пергата е много по-добър, но и по-скъп вариант.

Пчелите възприемат като истински деликатес прашеца, събран от полените на цъфтящите през пролетта дървета (обикновено дъб, бреза и бор), поради което пчеларите никога не събират целия им запас, а оставят и за техните нужди. Не е редно да се прехранваме на гърба на другите, както е казал народът.

Пчелният прашец се явява изключителен био протеин, който няма аналог в природата. Препоръчва се най-вече за спортисти или хора, практикуващи активно физическа дейност, както и за онези, които имат някакви хормонални смущения. Обикновено се консервира под формата на мед, защото не е траен продукт.

Важно: Един от основните недостатъци на пчелния прашец е, че дори и да го съхранявате правилно - на сухо и тъмно място, той след около 6 месеца загубва голям част от полезните си свойства, а след около година е почти безполезен. Затова може да си го забърквате и оставяте в буркан с мед, но колко точно се удължава, така годността му е малко неясно. Затова консумирайте пчелния прашец в кратни интервали и винаги питайте от коя паша е за да не се окаже, че в края на зимата си купувате пчелен полен от началото на лятото. 

5. Пчелен мед

Пчелен мед EcoSapiens.bg

Пчелен мед

Единствената причина да поставим пчелния мед толкова надолу в класацията ни за най-полезни  пчелни продукти е, че за него е писано много повече от останалите пчелни продукти. Освен това за разлика от всички споменати в класацията ни пчелни продукти, медът се явява най-масово използван и може да бъде срещнат като магазинерски артикул навсякъде, включително и по пазарските сергии. 

Натуралният пчелен мед си е истински природен феномен и не без причина е категоризиран като природен антибиотик. За здраве го използвате вътрешно, а за красота външно. Знаете, че е активна съставка както на редица лекарства, така и на много козметични продукти – от шампоани и балсами за коса до кремове за изсъхнали пети или пък заздравители за нокти. Не случайно е намерил мултифункционално приложение в ежедневието ни - хем е полезен, хем съхранението му не изисква такива грижи, както пчелното млечице и прашеца. 

Пчелният мед се използва дори за детоксикация в масажните лечебни терапии в по-престижните масажни салони. Вярваме, че няма необходимост да изброяваме всичките негови ползи, защото той, макар и конвенционален, е сред най-полезните пчелни продукти. Ще ви споделим обаче, че за да имате донякъде гаранция, че сте се снабдили с истински пчелен мед, то неговата цена няма как да е под 10 лв за стъклен буркан от 700 г (поне през 2020 г. цените му започваха от тази стойност). Тази цена, естествено, е само ориентировъчна, защото много зависи и към какъв пчелен мед сте се насочили – дали е манов, от акация, от липа, от рапица, лавандула, букет (полифлорен) и т.н. , като се вземе предвид, че истинския манов мед, може да е дори почти двойно по-скъп от останалите видове. Имайте си едно наум за рапичния мед, ние например въобще не консумираме такъв, защото рапицата е едно от най-често генномодифицираните растения, наред със соята и царевицата. Освен това медът от рапица, няма вкуса и изгледа на билковия мед, а да не говорим за ползите, които букетът от билки носи.

Внимание: Бъдете особено бдителни при покупка на мед и гледайте да не е имитиращ продукт т.е. вместо мед да съдържа глюкоза или други заместващи съставки. Не рядко при фалшивия мед се добавят и от вредните Е-та, които и без това бъкат в повечето от масовите хранителни продукти. 

6. Пчелен восък

Пчелен восък EcoSapiens.bg

Пчелен восък

Пчелният восък е ефективен само за външно приложение. След всички гореизброени полезни пчелни продукти го оставяме почти накрая на нашата класация, макар че е възможно стоматолозите да ни се обидят. Защото той пък има много добро антибактериално действие и на негова основа се изработват не само редица препарати, действащи ефективно срещу пародонтоза, но дори и зъбни протези. 

7. Пчелна отрова

Пчелна отрова EcoSapiens.bg

Пчелна отрова

Стига да не сте алергични към ужилвания от пчели, то пчелната отрова може да ви бъде от огромна полза. А ето и в кои случаи би могла да ви е от полза.

Пчелната отрова е много мощна и би могла да ви помогне, ако страдате от: ревматизъм, невралгии, мускулни и подагрени болки. Има много пчелари, страдащи от подобни заболявания, които нарочно предизвикват пчелите да ги ужилят и споделят, че след това се чувстват много по-добре. Тъй като все пак е отрова -  не рискувайте на своя глава да я използвате, дори и да успеете да се снабдите с нея. В случая - дори ще ни успокои факта, че е извънредно трудно да се си закупите екстракт от чиста т.е. без добавки пчелна отрова.

Ще сме ви благодарни, ако сте научили нещо полезно от нашата класация на пчелните продукти да я споделите, чрез социалните бутони под статията. В тези пандемични времена всяка подкрепа на организма и особено с качествени пчелни продукти, би била от полза за заздравяване на имунитета.