Корица на книгата на Лили Димкова - ПЕТЪР ДИМКОВ МОЯТ БАЩА EcoSapiens.bg

Корица на книгата на Лили Димкова - ПЕТЪР ДИМКОВ МОЯТ БАЩА

Макар всяко едно от трите деца на Петър Димков - Лечителят да не престава да го почита и да му помага до сетния му дъх, може би чрез спомените на дъщеря му Лили Димкова, събрани в книгата ѝ „ПЕТЪР ДИМКОВ – МОЯТ БАЩА“, до нас достига най-точно онова, което той не е успял приживе да помести в своите книги. Защото именно от тази книга разбираме за силата на майчиното внушение и как да се практикува самолечение, чрез метода „Майчина хипноза“, който според Лечителя е в състояние не само да възпитава децата ни, но и да ги освобождава от страхове, вредни пороци и дори да лекува болести освен при деца, но и при по-възрастни хора. Наистина дори и по-възрастни хора могат да бъдат успешно лекувани с този метод, но колкото по-рано се започне, толкова по-добри ще са резултатите.

За да можем да разберем какво точно Петър Димков има предвид под майчина хипноза или майчино внушение, ще ви накараме за малко да използвате въображението си. 

Дори и без да имате конкретна причина, все ви се е случвало някога да преминавате през някоя детска площадка, градинка или пък през парк, които са пълни с всякакви малчугани и техните родители. Също така все някога сте били свидетели на сцена, в която притеснена майка вижда как детето ѝ пада от колелото или тичайки навяхва крака си, или пък трънче се забива в ръката му. И тогава се вдига такава олелия, че целият парк, градинка или площадка разбират, че се е случило нещо драматично. Често дори без самото дете да е усетило каквато и да е болка. В момента обаче, в който притеснената майка започва да се вайка и да се суети около отрочето си, питайки го много ли го боли, детето няма как да не започне да чувства болка. Дори и болката да е била малка, или изобщо да не е изпитвало такава, при настъпването на създадената от любящата майка „драма“, усещането за физическа болка от страна на детето вече е факт. Защото майката, без да съзнава, започва да внушава на детето си, че го боли. Именно чрез майчиното внушение. Тук, разбира се, даваме пример за негативния ефект. 

Според Лечителя обаче, ако майката осъзнае за силата, която собственото ѝ внушение оказва върху детето ѝ, тя веднага ще съумее да го използва в друга насока, като в конкретния случай не започва да се вайка около детето си, а напротив - целенасочено му внушава, че нищо кой знае какво не се е случило, че няма причина то да изпитва болка, че дори и да е изпитало, то тя вече е отшумяла и че няма причина да се притеснява.

Връзката между майка и дете е много по-силна особено през първите 7 години, а и след това EcoSapiens.bg

Обичта и връзката между майка и дете е много по-силна през първите 4-7 години

Ето какво по-конкретно споделя Лили Димкова в своята книга, като всъщност предава думите на баща си: „Внушението се определя като процес, чрез който се въвежда в мозъка една представа, която се възприема от него. Дете, което си е уболо пръста или леко наранило ръката си ще заплаче, понеже усеща болка. Ако майката подуха на ръката му и лекичко я погали и потрие и му каже, че няма вече болки, че всичко е свършило, детенцето ще престане да плаче и ще се усмихне.“

Тук говорим за внушение, което се предава у детето в дневна ситуация. Но има и нощно внушение, което се практикува след като детето е заспало и то от най-ранна възраст. Именно нощното внушение е, което възпитава и лекува и се нарича майчина хипноза

Как се практикува самолечението чрез метода „Майчина хипноза“?

Преди детенцето да е заспало, майката му съобщава, че когато то изпадне в унес, тя ще го посети и ще поговори с него, но без да го буди. Внимателно ще застане до леглото му, ще постави ръка върху главичката му и ще започне тихичко да му говори спрямо това, което цели- да престане да се напикава, да престане да се бие с другите деца, да не лъже и т.н. Самото внушение и т.н. хипнотизиране започва непосредствено след заспиване на детето или възрастния. Първите 5 минутки са най-подходящи, защото тогава мозъкът се намира в така нареченото алфа ниво, в което е и най-възприемчив на внушение.

„Внушението, съчетано с природосъобразния живот, е единственото средство, което може да спаси детето ѝ. Тя ( майката ) може да го приспособи във време на съня по начина, както е описано по-горе. Колкото по-рано захване тя, толкова по-добри резултати ще може да очаква; затова нравствената длъжност на всяка майка е да следи за развитието на децата си и щом забележи у тях някои лоши наклонности, да захване борба с тях още от най-крехка възраст. И ако повечето майки се захванат да правят това, то не само ще подобрят бъдещето на децата си, но ще изменят в благоприятен смисъл цялото общество“, споделя Лили Димкова в своята книга.

Прилагане на метода Майчина хипноза след заспиване на детето EcoSapiens.bg

Прилагане на метода Майчина хипноза след заспиване на детето

Със самолечението чрез метода „Майчина хипноза“ могат да бъдат лекувани и разнообразни болести и то без да се прилагат медикаменти. Особено подходящо е то, когато детето страда от нервно разстройство или пък има проблеми със сърцето. Тогава майката трябва нощем да му внушава нежно как от ден на ден здравето му укрепва, усеща прилив на енергия и цялостно се чувства по-добре. Това трябва да се практикува всяка нощ докато се установи, че симптомите на конкретното заболяване напълно са изчезнали.

„Нощното внушение от второ лице (без знанието на болния) може чрез подсъзнанието на болния много да ускори излекуването на същия. Особено помага внушението при нервните и сърдечните болести“, пише Лили Димкова, предавайки онова, което е запомнила от своя баща.

Макар вече да са изминали няколко десетилетия от кончината на Лечителя (умира през 1981 г. ) , неговите мъдри съвети продължават да са ценени и днес. А колкото повече напредва науката, толкова повече излиза наяве, че Димков е бил не просто народен лечител, а истински гений.

Дори нашумелият днес руски детски психиатър - проф. Борис Зиновиевич Драпкин, автор на над 100 научни труда, вярва в силата на майчиното внушение и през 2001 г. успява да патентова своя метод (аналогичен с майчината хипноза на Петър Димков) на майчино внушение, но му дава името „Мама - терапия“. По своята същност, то е почти същото като на родния Лечител – внушението чрез майчиния глас се оказва успешно решение за справянето на редица психични или здравословни проблеми. Единствената разлика се оказва, че Зиновиевич, успява да публикува и патентова това свое откритие, докато теорията на Димков за лечението на подобни проблеми е станала известна у нас и по света благодарение на спомените на дъщеря му Лили Димкова. За което и ние сме ѝ изключително благодарни.

От личен опит можем да споделим, че метода „Майчина хипноза“ работи изключително успешно и благотворно. Така например може да внушите на детето си: „ти имаш апетит и усвояваш пълноценно всички храни които ядеш“ или „ти не викаш, защото това не е възпитано, ти говориш тихо и спокойно“ и т.н.

Много е важно в началото на хипнозата да изречете името на заспалия, след което да му се представите т.е. казвате: „(Името на заспалия), говори майка ти (името на майката)“ и започвате с наричането. Също така е изключително важно да се запомни, че „внушението трябва да се прави редовно, всяка вечер, без изключение“, докато не настъпи промяна в състоянието на потърпевшия, а дори и след настъпване на видима промяна да се продължи.


Подробно описание за метода на лечение, чрез майчина хипноза, който се прилага непосредствено след заспиване, може да намерите в книгата на Лили Димкова, „Петър Димков – моят баща“. От посочения линк в предходното изречение може да прочетете тази вдъхновяваща с разумността си творба. Съветваме ви да прочетете цялата книга и вярваме, че ще усетите много приятно въздействие от искрената изповед на Лили, която говори с  любов и възхищение за достойните и добродетелни родители. Всеки родител би се радвал децата му да благоговеят пред него, както прави Лили Димкова. И има защо това да е така, но най-добре е всеки сам да се докосне до тази вдъхновяваща книга и да усети силата на любовта която струи от страниците ѝ. 

И след като приложите и видите ефекта ще сме ви благодарни да предадете нататък тази информация, защото подобни методи са безценни и понякога дори животоспасяващи - затова е добре да ги популяризираме и прилагаме.