Теодоси Теодосиев (Тео) за училището и възпитанието на децата в България 1578 EcoSapiens.bg

Ето синтезирано най-ценните цитати от Теодоси Теодосиев - Тео, които той сподели в ефира на Нова телевизия в началото на 2021 година. С присъщата си искреност и откровеност той и този път ни трогна и накара да се замислим. Обърнете внимание какво казва за подаряването на таблети и телефони на децата; колко неизвинени отсъствия е натрупал един 12 клас на който е преподавал; защо е добре да се четат много и качествени книги и какви са предимствата на личния контакт с учениците, пред онлайн обучението.

Благодарим ти Тео, че изразяваш мнението на разумните хора - ние от EcoSapiens.bg мислим, като теб и те подкрепяме.  А ето и мъдрите слова, които Теодоси Теодосиев сподели за училището и възпитанието на децата в България.

"Училището е един храм на науката, който създава настройка за учене. Когато излезем от храма, и се опитваме на улицата да правим същото, ефектът е абсолютно различен."

"Едно е да си на присъствено занятие, да знаеш миризмата на този химикал, друго е да го учиш от учебник и сам да се мъчиш. Това си е мъка. Това е едно страдание, в което много силният, изключително силният, природно силният ученик може да издържи на това нещо и сам да се справи. Обаче масовият ученик категорично не може да се справи с това нещо. Това си е катастрофа за масовото образование."
"Обаче на огромната маса, на която трябва да се напомня непрекъснато, на които им се губи вниманието, които имат пропуски във възпитанието от детството, те абсолютно губят. Те при сегашното училище губеха. Последните години, когато бях в математическа гимназия, имаше една паралелка, която направи 12 500 неизвинени отсъствия за една учебна година, един 12-и клас. Не става така."
"Добрият родител трябва да си хване детето, да му сложи един шахматистки часовник и да го накара да работи 11 часа на ден, ако иска да има бъдеще. Бъдещето е на грамотните. Неграмотният няма никакъв шанс. Поне да чете, да чете книжки, 1000, 2000, 5000 книги, за да придобие достатъчно голяма култура, за да може да накара мозъка да работи."
"Толкова много трябва да знае детето, че да няма нужда да ровичка в гугъл, защото нещата които знае ги няма в гугъл. Това е бъдещето. Родител, който не си научи децата на това нещо, просто обрича децата си да бъдат излишни хора."
"Остава ние сами да си спасяваме децата. Който остави детето си на самотек, с телефона, с таблета, няма шанс. Детето му ще пропилее това, което той е спестил, а после ще живее бедно."
Изводите оставяме всеки един от вас да си направи сам. Вярваме, че опита на подобен добродетелен човек и колос в съвременното образование, какъвто е Теодоси Теодосиев ще бъдат чути и България ще промени към добро образователната си система, защото е грях пред Бога подобни талантливи деца да не се образоват, и възпитават по най-добрия начин, а той както разбираме не е свързан само с технологичния напредък и най-новия gsm  в джоба на детето ви, а зависи от натрупаните по естествен начин знания т.е. чрез четене на правилните книги, личен контакт и разбира се добър и всеотдаен учител.