Рецепта за туршия от сурово ферментирали зеленчуци 1506 EcoSapiens.bg

За тази полезна, вкусна и бърза за приготвяне рецепта за сурова туршия постигната, чрез естествено ферментиране на зеленчуците са ви необходими само няколко неща. Важно да подсигурите по възможност чиста изворна вода (ние от EcoSapens.bg ползваме изворна вода налята в стъклени дамаджанки от Витоша планина, за да избегнем пластмасовите отлагания от тубите, но и купешка би свършила добра работа). Ще е необходимо да се снабдите и с още една важна съставка - по 30 г морска или друга сол на всеки един литър вода. Е, това са всички допълнителни съставки освен зеленчуците и затова рецептата ни за туршия освен полезна и бърза е и много лесна за приготвяне. 

Съвет: Относно количеството сол, ако не разполагате с кухненска везна, най-лесно и бързо може да го измерите приблизително точно с една нормална супена лъжица напълнена с връх т.е. да не е равна солта в лъжицата. Това количество се равнява приблизително точно на 30 г сол. Препоръчваме ви да ползвате българска морска сол добита от Атанасовско езеро, намиращо се в непосредствена близост до град Бургас – там е чист и защитен район. По-трудничко се намира от другите вносни видове сол, но все пак все още се пакетира и я има тук там. 

Начин на приготвяне на туршията

Възвирате водата - с кухненска кана е най-бързо и пестите ток, след което я изсипвате в тенджера и добавяте солта по 30 г на литър вода. След това докато солта се разтваря в изстиващата вода (не я покривайте с капак), започвате подготовката на зеленчуците: моркови, зеле, карфиол, зелени домати, гулия (позната и като земна ябълка), цвекло, корнишони, камби или други чушки и въобще каквото сте решили да сложите в бурканите.  Поставяте зеленчуците в измити буркани – използвайте по възможност стъклени съдове, вместо пластмасови бидони. Така ще избегнете отлаганията от пластмаса. След това зеленчуците се заливат до горе (с вече поизстиналата вода) за да няма въздух в съда. Най-добре е туршията  да се нареди в големи стъклени буркани или по голям съд и ако е възможно да се затиснат зеленчуците в гората страна с нещо което да ги притиска във водата. Не е необходимо да е голяма тежест, защото може да се сплескат зеленчуците поставени за туршия, а по скоро нещо уплътняващо – някои го правят с найлонова торбичка пълна с вода, но ние прилагаме друг по-здравословен, че и по-красив метод. Няколко реда по-долу ще издадем тайната. Добре е  да има и съвсем малко въздух в съда т.е. капака или капачката да не са плътно затворени, защото при ферментацията се отделят газове и ако има плътно затворена капачка може да се издуе или пръсне съдът, в който са поставени зеленчуците за туршията. А сега ето и нашия важен пиниз за уплътняване на туршията, за да може да получите качествено зеленчуково изкушение:
Най-отгоре в буркана с туршията сложете някакви листа или друг вид безвредна тежест, защото е нужно цялото съдържание да е постоянно под вода. В противен случай започва образуването на една бяла плесен, която размеква зеленчуците и съсипва туршията, дори я прави вредна. Ние горещо препоръчваме това да се прави с целите листа от целина т.е. и с дългата им част, така сокът на туршията се запазва бистър, а това е важно. Друг вариант е да запълните горната част с лозови листа, но помнете, че каквото и да сложите също трябва да е в течност от туршията. Освен това понякога е добре  периодично да разклащате бурканите първата седмица за да се овлажняват листата, а ако е необходимо и да долеете малко преварена и осолена вода след първата седмица, защото понякога зеленчуците и листата изсмукват малко количество от нея. По-долу вижте как трябва да изглежда туршията след около 10 дни.
Листата от целина или лозовите листа са отлично уплътняващо средство за притискане на туршиите във водата EcoSapiens.bg

Цели листа от целина за уплътняване и притискане на зеленчуците в туршията

В нашата домашна туршия не добавяме захар или мед, но това не означава, че не бихте могли да го направите и да тествате с едно две бурканчета. Все пак обаче ви съветваме да не залитате по захарта, а по-скоро да опитате с чист пчелен мед, за да запазите максимално ползите от туршията.

За колко време става готова сурово ферментиралата домашна туршия?

Краставици, домати, чушки и въобще по-меките зеленчуци стават готови до 4-6 дни, а кореноплодните (грудковите) като земна ябълка, цвекло и моркови изискват малко повечко време, но за около 10-14 дни и те стават на туршия.

А защо да ядем туршии и за какво са полезни?

Ами простичко казано, освен че са изключително вкусни и типични за нашите географски ширини, туршиите и особено зелевата туршия и зелевият сок, са изключително богати на пробиотици, а те спомагат за по-доброто състояние на чревния тракт. Разбира се има и хора, които не харесват и не понасят подобна храна, но всеки има право на личен избор и вкус.

Успех приятели и смело експериментирайте с домашните туршии, ние сме слагали например шарена сол в буркани със сурово ферментирали зелени домати и се получи приказно вкусна и ароматна туршия.