Предлагайки ви няколко идеи как да си приготвим бърза веган закуска, нямаме намерение да се опълчваме срещу изказването на великия американски сценарист Джон Гюнтер, който твърди, че щастието зависи от спокойната закуска. Можем обаче да си я хапваме на спокойствие, наслаждавайки се на всеки залък и без да си губим времето в излишни приготовления. Затова тук ще ви предложим 4 начина за бърза, вкусна и здравословна веган закуска, като вие от своя страна можете да развихрите въображението си и да добавяте аромати и вкусове спрямо собствените си предпочитания.
Рецепта за супер питателна, здравословна и вкусна веган каша от елда с тофу
Позната ни и като гречка, кашата от елда е истинска супер закуска за веганите. Тя е питателна, дарява ни с енергия и същевременно се препоръчва от диетолозите.
За да си сготвим тази каша ще са ни необходими само около 300 г елда, 80 г тофу, няколко чери доматчета, няколко стръкчета рукола, сол и черен пипер на вкус.
Начин на проготвяне:
Елдата се сварява според упътванията на опаковката ѝ, отцежда се и се изсипва в купа. Към нея добавяте ситно нарязаното тофу, нарязаните чери доматчета, руколата и подправяте със зехтин, сол и черен пипер на вкус. И воала!Важно: Избягвайте да купувате тофу което не е био сертифицирано, защото рискът да е ГМО е огромен, все пак тофуто е соев продукт и по-точно соево сирене.
Рецепта за класически италиански брускети
За да си приготвим класически италиански брускети ще са ни необходими само няколко филийки веган хляб (предполага се, че разполагате с готов веган хляб, защото ако тепърва трябва и хляб да печете, нашата рецепта ще е всичко друго, но не и бърза) , 1- 2 домата, студено пресован зехтин, няколко маслини без костилка, скилидка чесън (по желание), няколко листенца пресен босилек и хималайска сол.
Как се приготвя тази веган закуска?
Нека първо да си направим топинга за брускетите, за да има време докато препичаме филийките си да могат всички негови съставки да смесят ароматите си.В купичка нарежете на малки кубчета обелените домати, маслините, добавете 1- 2 ч.л. зехтин, ситно нарязаните листа от босилек, малко сол и по желание ситно нарязан или пресован чесън. В тиган с незалепващо покритие препечете филийките, след което ги украсете (намажете) с приготвения от вас топинг. Bon apeti!!!
Арабска палачинка с брашно от нахут
Дори и никога през живота си да не сте си приготвяли палачинки, а онова действие с подхвърлянето им във въздуха и преобръщането им в тигана да ви се струва колкото фантастично, толкова и невъзможно, не се отказавайте- приготвянето на палачинки е една от най-лесните дейности, а и никой няма да ви кара да ги подмятате във всъздуха. Ще ги преобръщате с помощта на дървена шпатула - няма да изглежда толкова ефектно и майсторски, но и надали вие ще сте застанили пред нечия камера.
За да приготвите тази лесна веган закуска ще са ви необходими около 70 гр брашно от нахут, 100 мл вода, щипка сода за хляб, няколко парченца ситно нарязана зелена или червена чушка и подправки на вкус (сол, черен и червен пипер).
Метод на приготвяне на арабските палачинки
Смесвате всички съставки (без чушката) в купа и разбивате с миксер. Когато получите сравнително рядка течност, подобна на боза, можете да добавите чушката и ако желаете малко ситно нарязан лук и скилидка чесън. С помощта на черпак изсипвайте от нея в сгорещен тиган (който преди това е добре да сте намазали с малко мазнина – най-добре кокосово олио или масълце) с намазнено и незалепващо покритие и обръщайте палачинките с дървена шпатула. Ще се изненадате колко лесно е това!Само ще ви припомним, че ако решите да добавяте лук или чесън, задължително ще трябва да си измиете зъбите след вкусната закуска, защото се предполага, че след нея ще се запътите към работното място. Рядко ще намерите колеги, които да обичат миризма на лук, още по-малко пък на чесън.
Рецепта за препечени филийки с авокадо, чери домати, ядки (или тахан) и пресен босилек
Няма да ви учим как да си препечете филийки - можете да го сторите на тостер, във фурната, на скара или на тиган. Както ви е най-удобно. Освен хляб обаче ще са ви необходими 1 зряло авокадо, 1 глава червен лук, няколко чери доматчета, няколко листенца пресен босилек, шепа смлени и по възможност предварително накиснати орехови ядки (може да ги заместите и с тахан, но пресните ядки са винаги за предпочитане), няколко капки зехтин, сол и черен пипер (по желание), а може да добавите и резенче лимон за по-добра алкализация и вкус (поне ние обичаме умерения лимонов дресинг).
Все още няма добавени коментари
Добави коментар