Филми с духовна насоченост - духовни филми EcoSapiens.bg

Пътят на душата

Статията е актуализирана на 03.05.2024 г.

Приятели, в тази статия споделяме няколко от най-добрите филмови заглавията, които до момента са ни направили силно впечатление с дълбокия си духовен смисъл заложен в сценариите на произведенията. Наричаме ги разговорно "ДУХОВНИ ФИЛМИ", а литературно може би е по-правилно да се изписват като: езотерични филми или филми на духовна тематика или просто смислени филмови произведения с духовен подтекст.

Умишлено не публикуваме обложките на филмите, защото за нас е от значение съдържанието на произведенията. Важното обаче, е че в описаните по-долу заглавия ще намерите онзи дълбок смисъл, който би зарадвал всяка търсеща доброто душа. В предложените филми почти няма да чуете обидна дума или да видите агресия и ефекти с масови унищожения, но пък ще бъдете докоснати по струната на душата, а това е неописуемо и остава завинаги. Личният пример в някои от кино лентите е толкова заразителен, че вярваме един ден ще може да го приложим и в по-големи размери. От нас зависи как ще се развиваме и дали ще изберем пътя на усъвършенстването или на удоволствията. Разбира се най-добре ще е всеки да намери баланса между двете и тези филми могат да ви помогнат в този аспект. Приятно гледане, приятно разсъждаване върху изгледаното и приятно прилагане на добрите примери от тези духовно насочени филмови ленти. И ако знаете други подходящи филмови заглавия, които можем да допълним към тази галеща духа и душата филмова колекция, моля оставете вашето предложение в коментарите по-долу и след като се запознаем с материала може и да го добавим.  Ето и заглавията на филми, които ни се сториха най-съдържателни до момента:

Игрални филми с духовен смисъл

1. Patch Adams / Пач Адамс (1998) - по действителен случай - вярваме, че един ден ще има подобни центрове по цял свят

2. August Rush / Аугъст Ръш (2007) - за гения който спи във всеки човек

3. Nosso Lar ("Our Home") (2010) - ада и рая са представени с голямо въображение и детайл 

4. Cloud Atlas / Облакът атлас (2012) 

5. Peaceful Warrior / Мирният войн (2006) 

6. La Belle Verte / Зелената Планета (1996) - класика в жанра от Франция

7. The Intouchables / Недосегаемите (2011) - отново френски, но доста по-съвременен и различен по замисъл от предходния

8. The Last Station / Последна спирка - филм за Лев Николаевич Толстой 

9. Amadeus / Амадеус (1984) - филм за Моцарт 

10. Beethoven (2006) - филм за Лудвиг Ван Бетховен 

11. Immortal Beloved (1994) - още един филм за Лудвиг Ван Бетховен 

12. Кundun (1997) - филм за духовния водач на Тибет - Далай Лама 

13. The Adjustment Bureau / Агенти на съдбата (2011) - след този филм ще ви де прииска да си смените вратите в жилището  

14. Conversations With God / Разговори с бога (2006) 

15. The Green Mile / Зеленият път (1999)

16. A Dog's Purpose / Кучешки живот (2017) 

17. Ghost 1990 / Дух (1990) - класика

18. Forrest Gump / Форест Гъмп (1994) - уникална компилация от тематични исторически факти поднесени с много вкус и мъдрост и едновременно с толкова тънък хумор. Надали ще има скоро друг такъв американски филм - искрен, поучителен, смислен, затрогващ и директно в целта.

19. Avatar / Аватар (2009) - класика, която всеки трябва да изгледа

20. Free Willy / Волният Уили (1993) - филм за силата на любовта между косатка и момче. Трогателен, въздействащ, рядък филм с фин духовен подтекст и много силни емоционални моменти на човещина. Нещо което в съвременното кино все повече ни липсва.

21. I Origins / Аз - началото (2014) - разтърсваща история за любовта и връзката между очите и душата. Има и един доста тежък драматичен момент, но като цяло филмът предлага интересен поглед върху прераждането и пренасянето на информация в различните ни животи.   

Духовни анимирани филми 

Ето и няколко анимационни филма с духовен подтекст. Тук сме сигурни, че има още много подходящи заглавия, но все пак качествените игрални филми са ни по-близко до реалността и поне нас ни вдъхновяват повече от анимираните. Все пак ето няколко заглавия, като някои от тях са и доста комедийни: 

1. A Christmas Carol (2009) - Коледна песен (2009) - този уникален филм с участието на Джим Кери е подходящ както да се изгледа по Коледа (както ние направихме), така и по всяко друго време. Филмът описва живота на един скъперник, който след среща с отвъдното претърпява духовна метаморфоза. Това не е класическа анимация, тъй като освен главната роля, но и ролите на трите духа се изиграват реално от Джим Кери, а след това чрез компютърна обработка се добавят и специфики на персонажите, но реално действията са изиграни изцяло от него. 

2. Asterix the Mansions of the Goods 

3. Kung Fu Panda / Кунг Фу Панда - 1, 2, 3 и 4-та част - уникален баланс между хумoристична и духовна нотка.

Важен цитат за въздействието на емоциите пресъздавани чрез филмите, а и по принцип

В заключение на този материал ви предлагаме и един изключително ценен цитат от книгата "Лечебният код":
"Наскоро гледах реклама на един филм, в който - явно с рекламна цел - се казваше: „Секс, убийство, предателство, измама". Какво искам да ви кажа? Това са нещата, създаващи спомените на клетъчно ниво, които ви пречат да постигнете желаните резултати и ви разболяват. Добрият филм може да ви изпълни с изцелителни, здравословни и истинни спомени, но лошият може сериозно да ни навреди."
Ще се радваме да споделяте статията ни с възможно повече хора, защото тези истини за дълбокото въздействие на филмите е добре да не остават скрити за широката общественост, а и подобни духовни филми е добре да бъдат популяризирани - така ще въздействат положително на максимален брой хора.

Моля, споделете и съхранете тези шедьоври на киното, които все по-трудно се намират за теглене и гледане в интернет пространството и за съжаление голяма част от тези духовни филми  бяха премахнати от един от най-известните сайтове.